Мапа програми в Україні
Одеський обласний інститут удосконалення вчителів на мапі

Одеський обласний інститут удосконалення вчителів

Місто:
Одеса
Адреса:
65014, м. Одеса, пров. Нахімова, 8
Телефони:
(048) 729 39 05
Веб сайт:
http://www.osvitaodessa.org

У 1939 році в Одесі відкрито Інститут удосконалення вчителів, в якому зосереджується вся робота щодо підвищення кваліфікації педагогічних кадрів.

Сьогодні в Одеській області функціонують понад 900 загальноосвітних навчальних закладів, в яких навчаються понад 260 тисяч учнів.

Навчально-виховний процес в усіх закладах забезпечують 25513 вчителів.

Інститут є центром методичної роботи, організації впровадження кращих педагогічних технологій.

Кафедри та науково-методичні лабораторії інституту координують науково-методичну діяльність 951 загальноосвітньої школи, 743 дошкільних навчальних закладів, 112 позашкільних установ (всього понад 34 тисячі педагогічних працівників).

Науково-методична проблема «Науково-концептуальні засади, стратегії та технології підвищення професійної культури і компетентності педагогічних працівників», над якою працює ООІУВ останні три роки, зумовила необхідність змінити форми та методи роботи з педагогічними кадрами регіону.

З метою розвитку інноваційних та управлінських технологій, удосконалення управлінської та професійної компетенції вчителів, запроваджено гнучку систему науково-методичних семінарів, проблемних та авторських курсів.

Налагоджена й продовжується співпраця з Французьким культурним центром при Посольстві Франції в Україні, Інститутом ім. Гете, представниками видавництва Huber, Oxford, Longman, Федеральним німецьким центром освіти за кордоном, Британською, Американською Радами в Україні, Корпусом Миру США в Україні, міжнародною організацією IREX. Тісні зв'язки інститут має із закладами освіти Болгарії, Румунії та Молдови. Щорічно на базі вищих навчальних закладів післядипломної педагогічної освіти цих країн проходять підвищення кваліфікації вчителі шкіл з національним складом учнів Одеської області. Разом з цим, інститут надає навчально-методичну допомогу закладам освіти з українським складом учнів в Молдові, Румунії, Турції.

Інститут зосередив свою увагу на навчанні педагогічних працівників основам комп'ютерної грамоти. Спецкурс «Формування та розвиток інформаційної культури вчителя» є обов'язковим для всіх учителів, які навчаються на курсах. Понад 1600 вчителів набули навички застосування комп'ютерних технологій за програмою «Intel. Навчання для майбутнього».

П'ять років тому, інститут розпочав перший (мабуть, і поки що єдиний) в Україні проект підвищення кваліфікації вчителів базових дисциплін закладів освіти, що мають національний склад учнів та  навчання мовами національних меншин, які переходять на навчання державною мовою. З метою активізації творчого потенціалу вчителів,  виконуючи Закон України «Про ратифікацію Європейської хартії регіональних мов або мов національних меншин», в області вперше було проведено обласний конкурс «Учитель року – 2008» з номінацій: «Російська мова та література», «Молдавська мова та література», «Болгарська мова та література», «Гагаузька мова та література".