Новини міжнародного конкурсу Intel® ISEF

Проведення Освітньої академії Intel «Фестиваль педагогічної творчості «Наука в школі» у рамках конкурсу Intel-Техно Україна 2010

  • 25.02.2010

    19-21 лютого 2010 р. у м. Києві відбувся конкурс «Intel-Техно Україна» – національний етап Міжнародного конкурсу науково-технічної творчості школярів Intel ISEF (International Science and Engineering Fair). Конкурс проходив на базі Національного технічного університету України «Київський Політехнічний Інститут» (НТУУ «КПІ») за підтримки представництва Intel в Україні.

    Титульним генеральним спонсором Intel ISEF з 1996 р. є всесвітньо відома корпорація Intel. Зараз цей конкурс є однією з наймасштабніших освітніх ініціатив цієї корпорації.

    Метою програми Intel ISEF є всебічна підтримка обдарованої молоді, сприяння модернізації змісту науково-дослідницької, пошукової, експериментальної та практичної діяльності учнівської молоді, впровадження інноваційно-освітніх методів і технологій.

    Конкурс Intel-Техно Україна проводився під патронатом Національної академії наук України, Міністерства освіти і науки України, Київської міської державної адміністрації та ГУОН м. Києва.

    У Конкурсі взяли участь 96 школярів старших класів (84 проекти у п’яти категоріях знань: Фізика та Астрономія, Математика, Інженерія, Комп’ютерні науки, Енергетика) з 19 регіонів України (з них 50 конкурсантів з Києва, 46 – з інших регіонів). Учасники змагалися за право представляти свої проекти на Всесвітньому фіналі Intel ISEF, який цього року пройде з 9 по 14 травня у м. Сан-Хосе (Каліфорнія, США). Роботи міжнародних фіналістів оцінюватимуть вчені із світовим ім’ям, у тому числі й лауреати Нобелівської премії.

    Серед членів наукового журі всеукраїнського конкурсу – провідні вчені та освітяни з наукових та науково-освітніх установ України (наукові інститути Національної академії наук України, НТУУ "Київський політехнічний інститут", тощо), а також молоді науковці.

    На церемонії відкриття Конкурсу, що відбулася 19 лютого в Національному технічному університеті України «Київський Політехнічний Інститут», учасників привітали ректор НТУУ «КПІ» академік НАН України М.З. Згуровський, директор Інституту магнетизму НАН України академік НАН України В.Г. Бар’яхтар, директор освітніх програм Intel в Україні Т.В. Нанаєва, науковий консультант Intel ISEF в Україні, директор Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України проф. С.Л. Мосякін, директор позашкільного навчального закладу Мала академія наук (МАН) України О.В. Лісовий, директор Києво-Печерського ліцею «Лідер» №171 Д.Г. Кравченко.

    Вперше в Україні в програмі Конкурсу, було проведено Освітню академію Intel «Фестиваль педагогічної творчості «Наука в школі» для керівників конкурсантів, яку очолювали директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти Міністерства освіти і науки України (МОН України) О.В Єресько і та керівник Освітньої академії вчитель-методист Н.Т. Мосякіна (м. Київ).

    Стратегічною метою Освітньої академії Intel є вивчення та поширення кращого педагогічного досвіду з науково-експериментальної та дослідницької роботи шкільної молоді для її належної підготовки до вирішення тих завдань, що стоять перед Україною та світом у 21 столітті. Конкретні завдання стосувалися методів та заходів поліпшення ефективності всесвітнього процесу Intel ISEF, розширення кола учасників конкурсу в Україні, піднесенні освітньої ролі проектних та дослідницьких методів навчання, інноваційних освітніх методик та інформаційних технологій.

    У роботі академії також взяла участь директор освітніх програм Intel в Україні Т.В. Нанаєва. Загалом у роботі Освітньої академії взяли участь більше 60 освітян з 20 регіонів України. З презентаціями виступили представники МОН України, АПН України, НАН України, освітніх закладів Києва, Львова, Чернівців, Кам'янця-Подільського, Запоріжжя, АР Крим, а також молоді науковці – міжнародні фіналісти Intel ISEF. Усі доповіді супроводжувалися жвавим та зацікавленим обговоренням.

    На відкритті сесії Освітньої академії з вітальним словом від МОН України виступив директор Департаменту загальної середньої та дошкільної освіти О.В. Єресько. Він відзначив важливе значення наукових та педагогічних інновацій в освіті і висловив надію на те, що результатами роботи академії стане не лише покращення якості виконання науково-освітніх проектів школярів, але й творче зростання педагогів-керівників. МОН України підтримує проект Intel ISEF в Україні, як і інші інноваційні й перспективні освітні проекти.

    Заступник директора Інституту обдарованої дитини АПН України (ІОД АПН), доктор техн. наук О.Ю. Буров привітав учасників і розповів про принципи й методи виявлення і творчого розвитку дитячої обдарованості. Провідний науковий співробітник ІОД АПН кандидат пед. наук Н.І. Поліхун у своєму виступі окреслила пріоритетні напрями освітніх програм для обдарованих учнів у США та Європі, а також презентувала проект ІОД АПН щодо підготовки школярів до участі у міжнародних конкурсах.

    Керівник Освітньої академії вчитель-методист Н.Т. Мосякіна презентувала проект Intel ISEF в Україні, розповіла про історію конкурсу, його особливості, критерії та вимоги, зробила ретроспективний аналіз здобутків та окреслила перспективи подальшого розвитку проекту. Вона також надала інформацію про міжнародну Освітню академію Intel ISEF, яка щорічно проводиться для освітян та науковців у рамках програми всесвітніх фіналів конкурсу, і поділилася своїм досвідом учасника та організатора спеціалізованих семінарів міжнародної академії Intel ISEF. Міжнародні молодіжні науково-освітні проекти є дієвим ресурсом покращення якості освіти в України, її інтеграції у світовий науково-освітній простір.

    Науковий консультант Intel ISEF в Україні директор Інституту ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України доктор біол. наук, проф. С.Л. Мосякін передав вітання учасникам Освітньої академії від імені НАН України та її президента, академіка Б.Є Патона. Національна академія наук України розглядає молодіжні науково-освітні проекти як потужний фактор ефективного вдосконалення системи науково-освітньої роботи з учнівською молоддю та виховання наукової зміни. С.Л. Мосякін також ознайомив учасників з принципами застосування наукового методу в учнівських дослідженнях та дослідницького методу в освіті. Учасники отримали інформацію про міжнародні правила проведення та оформлення науково-навчальних учнівських досліджень, у тому числі ті, що стосуються питань безпеки учнів та наукової етики.

    Освітяни – учасники академії отримали змогу інтерактивного спілкування з міжнародними переможцями та фіналістами Intel ISEF 2006-2008 рр. Заремою Умеровою, Дмитром Зайцевим та Максимом Дмитренком. Методи успішного залучення учнівської молоді до науково-освітніх проектів представила науковий керівник проектів міжнародних фіналістів вчитель вищої категорії, лауреат премії Верховної Ради АР Крим Л.О. Дружнікова. У рамках конкурсу за принципом передачі знань "рівний – рівному" був також проведений майстер-клас для учнів старших класів – учасників Intel Техно-Україна 2010 (міжнародні фіналісти та Н.Т. Мосякіна).

    Доцент кафедри природничо-математичної освіти Львівського ОІППО, кандидат пед. наук, заслужений учитель України Д.Д. Біда представила доповідь "Наукова популяризація природничих наук засобами інноваційних освітніх проектів" на прикладі проекту “КОЛОСОК” (однойменні всеукраїнські конкурс, науково-популярний журнал для дітей, літня природнича школа та інтелектуальні командні ігри). Вчитель фізики ліцею №1 м. Чернівці, заслужений вчитель України П.Ф. Пшенічка презентував принципи та практику організації проектної діяльності та проектно-орієнтовного навчання учнівської молоді на прикладі молодіжного наукового товариства "Квазар". Вчитель фізики Кам'янець-Подільської ЗОШ №5 з поглибленим вивченням інформатики, голова Асоціації учителів фізики "Шлях освіти – ХХІ" І.С.Чернецький поділився з учасниками досвідом розвитку креативного мислення учнів у процесі відкритої демонстраційної олімпіади. Керівник Центру «Обдарованість» Класичного приватного університету м. Запоріжжя, кандидат пед. наук С.Ю. Білоус провела презентацію нового журналу «Школа юного вченого».

    Сесія Освітньої академії 2010 р. завершилася підведенням підсумків роботи і врученням сертифікатів учасникам та презентерам. Аналіз результатів заходу та відзивів учасників свідчить про те, що українська освітня академія Intel досягла поставлених завдань і сприяла поліпшенню ефективності науково-освітньої роботи з науково обдарованою молоддю, яка творитиме майбутнє нашої держави.

    Презентації з Освітньої академії Intel «Фестиваль педагогічної творчості «Наука в школі»  - див. на сайті http://www.iteach.com.ua/

Поділитися: