ЗМІ про освітні ініциативи Intel

В Україні стрімко набирає обертів дистанційне навчання за допомогою Інтернету

  • 18.02.2013

    Для того, щоб досягти успіху у будь-якій справі, треба довго вчитися. За даними ООН, за рівнем освіти Україна випереждає навіть чимало країн Європи, наприклад Францію, Швейцарію та Велику Британію. Однак на шляху здобуття знань усе ще є чимало перепон. І чи не найголовніші з них - відстань та гроші. Не так давно про навчання у далеких, а тим паче закордонних вишах - більшість людей могла лише мріяти. Усе змінив Інтернет.

    Як воно - вчитися он-лайн - дізнавалася Ярослава Мізай.

    - В сусідньому дворі прорвало трубу опалення і я про це дізналася. От я про це дізналася. Хтось зняв це. Загрузив на Youtube. З Youtube загрузили на телеканалі "1+1", показали в новинах. Це побачив мій батько, який фізично живе від мене в кілометрі, подзвонив мені "Скайпом". А "Скайп" от тут знаходиться. Тоді я полізла на "Фейбсук", щоб подивитися, а хто що про це сказав.

    Це зображення - про те, який шлях долає інформація із сусіднього двору - курсова робота журналістки Наталки Зубар. Саме за неї вона здобула сертифікат в Університеті Техас. Навчалася в одного з найкращих інфографів світу.

    Наталка Зубар, журналіст:

    - Спочатку він ставив чиюсь інфографіку, наприклад "Гардіан", таку круту чи там з "Нью-Йорк Таймс" і просив студентів прокоментувати: що вони вважають хорошо, що вони вважають плохо. Це була перша стадія залучення. Потім студенти мали зробити свою невеличку роботу.

    Коштувало навчання 20 доларів - це символічна платня за сертифікат.В українських вишах лише починають випробовувати навчання он-лайн:

    - Ти помилився при виконанні завдання номер три. Давай подивимося, в чому тут помилка.

    Так за допомогою Інтернету викладач перевіряє домашню роботу студента. А через відео зв’язок дає йому поради:

    - Я не врахував помилки часу, тому зараз надішлю нові розрахунки.

    Використання он-лайн технологій - звична справа на кафедрі фізики Київської політехніки. Журнал успішності, начальні посібники та тести в електронній формі. А замість фізичних приладів - комп'ютерні програми-тренажери.

    Сергій Подласов, викладач кафедри загальної фізики та фізики твердого тіла:

    - Ми розробили лабораторні роботи, які студенти можуть використовувати і для підготовки до лабораторних робіт в реальній лаборторії, або ж в дистанційному курсі.

    За кордоном он-лайн навчання є поширеним в університетах. Наприклад, в Гарварді, Оксфорді та МІТ сотні слухачів, перебуваючи поза аудиторією, можуть одночасно слухати одного лектора. Після навчання - отримати диплом. Знають про он-лайн освіту і деякі школярі. Третій рік поспіль у Білоцерківській школі №12 з поглибленим вивченням інформаційних технологій триває експеримент. Цих учнів з четвертого класу навчають роботи різноманітними інтернет-ресурсами.

    Катя Старчук, учениця  7-го класу:

    - Стиль Арт-деко. Арт- деко - це в Нью-Йорку є така споруда - виглядає вона от так. Після того, як я зіставлю усі картинки зі словами, то мені висвітиться, чи правильно я це завдання це зробила, чи не правильно.

    Знанням цих учнів можуть позаздрити навіть дорослі. Дівчина самостійно створює свої навчальні завдання та ділиться з ними з однолітками через Інтернет. Вона знає, що таке блог та чати. Але використовує їх лише для навчання.

    Катя Старчук, учениця  7-го класу:

    - Допомагаю іншим дітям робити домашні завдання. Там можна в он-лайн режимі допомагати робити їм домашні завдання. Вони тобі, щоб допомагали робити домашні завдання. Об'ясняти певну тему один одному.

    Уже в перший рік навчання оцінки зросли на 15 відсотків. Особливо цікавить робота в проектах, коли діти групою працюють над одним завданням.

    Наталія Саражинська, учитель початкових класів:

    - Вони горять ідеями проекту. Їх це дуже цікавить. Тому що у проекті вони вибирають тему, яка значуща для них особисто - домашні улюбленці, рослини-лікарі. У дітей завжди є вибір.

    Подібних шкіл в Україні з півсотні і програма діє лише 4 роки. Тоді як у більш розвинених країнах, наприклад, у США - майже 15 років. Головне завдання таких програм - підготувати дітей і дати навички, необхідні в новому інформаційному суспільстві.

    Тетяна Нанаєва, директор освітніх програм Intel в Україні та СНГ:

    - Це можливість вирішувати проблеми, можливість співпрацювати один з одним, можливість приймати участь у проектах, спілкуватися, обмінюватися інформацією, отримувати інформацію не лише з підручників, а з он-лайну.

    Ось це відео-ролики найбільшої у світі віртуальної школи - Академії Хана. За допомогою графіки представлені різноманітні предмети. Вони викладені широкому загалу в інтернеті. І вже більше як тисяча в українському перекладі.

    Олесандр Елькін, керівник Всеукраїнської освітньої платформи EDUkIT:

    - В основном мы сосредоточены сейчас на создании роликов по темам разделов математики. Мы адаптируем эти ролики к традициям нашей школы. Мы видоизменяем собственно сам видеоряд, мы озучиваем ролики, мы создаем субтитры.

    Для України повне навчання за он-лайн технологіями - віддалене майбутнє. Але освіті все ж доведеться пристосовуватися до інформаційного розвитку.

    Автори: Ярослава Мізай, Микола Піддубний. Оператори: Євген Чижик, Володимир Вістяка. Підсумки тижня.

Поділитися: