Новини програми в Україні

Підведені підсумки роботи форуму «Артеківські діалоги»

  • 20.09.2009

    19 вересня 2009 року в палаці «Суук-Су» МДЦ «Артек» відбулося заключне пленарне засідання Другого Міжнародного освітнього форуму «Артеківські діалоги».

    У заході взяли участь Голова Наглядової ради Міжнародного благодійного фонду «Україна 3000» пані Катерина Ющенко, Президент Академії педагогічних наук Василь Кремень, генеральний директор Міжнародного дитячого центру «Артек» Борис Новожилов, керівник освітніх програм корпорації «Інтел» в Україні Тетяна Нанаєва, представники освітянського середовища, громадських організацій, владних установ, які працюють у сфері освіти.

    Протягом двох днів учасники форуму на секційних засіданнях та конференціях обговорювали проект «Білої книги національної освіти». На заключному пленарному засіданні були підведені підсумки роботи форуму і озвучені пропозиції щодо наповнення «Білої книги».

    Віце-президент АПН Володимир Луговий, керівник групи, яка розробляла першу частини «Білої книги», зазначив, що учасники форуму схвально оцінили обидва варіанти документу і запропонували перекласти його російською та англійською мовою. «Переконаний, що «Біла книга» буде корисною для розробки і реалізації освітньої політики, яка так потрібна нашій країні», – підкреслив він. Володимир Луговий виклав деякі пропозиції, висловлені під час обговорень.

    Підсумки роботи секцій і конференцій підвели їх модератори. Вони окреслили коло питань, які порушувалися та обговорювалися під час засідань, та узагальнили думки їх учасників щодо зауважень до «Білої книги». Зокрема, було запропоновано створити третій варіант документу, де була б викладена точка зору самих дітей на проблему модернізації освіти.

    Також учасники форуму виступили з пропозицією провести широке обговорення проекту «Білої книги» і залучити до нього міжнародних експертів. Цю думку озвучив Віктор Громовий, керівник групи, яка розробляла другу частину «Білої книги».

    Катерина Ющенко подякувала учасникам форуму за плідну роботу. «Я дуже рада, що з кожним роком ми стаємо все більш конкретними і практичними у своїх порадах», – сказала вона.

    Пані Катерина зазначила, що потрібно провести форум для освітніх видавництв, на який запросити представників інших країн з метою обміну досвідом. Також вона підкреслила необхідність проведення окремого форуму, присвяченого інформаційним технологіям в навчальному процесі.

    «Ми чекаємо ваших ідей і ваших порад», – сказала Катерина Ющенко.

    Форум «Артеківські діалоги» тривав 18-19 вересня. Основна його мета – обговорення проекту «Білої книги національної освіти».

    У форумі взяли участь понад 300 представників освітянської спільноти, міжнародних інституцій, бізнес-структур, громадських, молодіжних та благодійних організацій з України, Білорусі, Росії, Молдови, Італії, Австрії, Німеччини, США.

    Під час роботи форуму відбулися два пленарні засідання, конференція «Якісна освіта для дітей із обмеженнями життєдіяльності», працювали п'ять тематичних секцій. Також пройшли презентації освітніх програм МДЦ «Артек», НаУКМА, Фондів «Відродження» та «Україна 3000», інших організацій, а також майстер-класи знаних освітян.

    Організатори форуму – Фонд «Україна 3000» та МДЦ «Артек» за підтримки ЮНЕСКО, Міністерства освіти і науки України, Міністерства України у справах сім'ї, молоді та спорту, Академії педагогічних наук України. Національні інформаційні партнери – телеканал «Перший національний», газета «Україна молода» та видавництво «Шкільний світ».

    Фото Михайла Марківа, Максима Короденка

Поділитися: