Новини програми в Україні

Перший регіональний конкурс «Галицький проект – 2010». Аналітична записка

  • 06.10.2010


    Перший регіональний конкурс «Галицький проект – 2010»
    Аналітична записка


    Регіональний конкурс «Галицький проект 2010» відбувався на виконання наказу головного управління освіти та науки Львівської облдержадміністрації від 29 січня 2010 року № 74 «Про проведення регіонального конкурсу на кращий навчальний проект з використанням інформаційно-комунікаційних технологій за програмою «Intel.® Навчання для майбутнього» «Галицький проект - 2010».

    Загальна інформація про конкурс «Галицький проект -2010»

    Регіональний конкурс «Галицький проект – 2010» був організований головним управлінням освіти та науки Львівської облдержадміністрації спільно з Львівським обласним інститутом післядипломної педагогічної освіти та за підтримки дирекції освітніх програм корпорації Intel в Україні. Конкурс проводився в період з 5 травня по 7 червня 2010 року, прийом конкурсних робіт відбувався з 19 по 30 квітня 2010 року згідно Положення конкурсу.

    Особливістю конкурсу є його заочність, відкритість та онлайновість. Оцінювання конкурсних робіт відбувалось кожним членом журі, незалежним таємним голосуванням на сайті. Результати голосування відразу відображались на сайті конкурсу http://galproject.iteach.com.ua/ і саме за результатами такого голосування визначались переможці та призери в кожній номінації. Організатори конкурсу передбачили не лише змагальну, а й навчальну складову конкурсу. А саме учасники конкурсу мали можливість взяти участь у дистанційних міні-тренінгах від членів журі, тематика та терміни проведення яких було анонсовано на сайті конкурсу. Пропозицією скористались майже третина конкурсантів, що дозволило вчителям різних областей Західної України підвищити свій фаховий рівень у використанні проектної технології в рамках класно-урочної системи, використання Інтернет-сервісів як інструменту в процесі навчання, тощо.

    Взяти участь у конкурсі мали змогу вчителі загальноосвітніх навчальних закладів, випускники програми «Intel. Навчання для майбутнього» з семи областей Західної України, а саме, Волинської, Рівненської, Хмельницької, Тернопільської, Львівської, Івано-Франківської та Чернівецької областей. Конкурсні роботи розглядались у 4 номінаціях: «Кращий навчальний проект», «Кращий виховний проект», «Проект від тренера» та «Проект на задану тему», темою для цієї номінації у цьому році стала тема «Моя мала Батьківщина».

    Метою конкурсу було популяризація кращих прикладів застосування інноваційних технологій та методів навчання з використанням інформаційно-комунікаційних технологій. Завданнями конкурсу стало:

    • поширення передового педагогічного досвіду вчителів областей Західного регіону України з використання інформаційно-комунікаційних технологій у процесі викладання шкільних предметів;
    • залучення школярів до виконання дослідницьких завдань, реалізації навчальних проектів;
    • розвиток в учнів ключових компетентностей, що дозволять їм в подальшому реалізувати свої здібності в розбудові незалежної України;
    • використання інформаційно-комунікаційних технологій у виховних цілях освіти.


    Для участі в конкурсі було подано 90 проектів (93 вчителі) з шести областей Західного регіону України, вчителі Тернопільської області проекти на конкурс не подали. За рішенням журі до участі в конкурсі було допущено 87 проектів. В участі в конкурсі було відмовлено 3 вчителям, які подали конкурсні документи без дотримання вимог Положення про конкурс.



    Загалом в конкурсі взяли участь вчителі з 6 областей: Івано-Франківська – 2 проекти; Чернівецька – 2 проекти; Рівненська –  3 проекти;  Хмельницька – 5 проектів; Волинська –  27 проектів; Львівська – 48 проектів. 

    Конкурсні роботи розглядалися членами журі конкурсу протягом місяця, згідно Положення Конкурсу. Для ефективної та об’єктивної роботи журі були розроблені критерії оцінювання конкурсних робіт, що були розглянуті та погоджені на першому засіданні журі Конкурсу, що відбувалось 5-6 травня 2010 року. Саме на першому засіданні журі було затверджено регламент роботи журі, шкалу нарахування балів, умови роботи членів журі у дистанційному режимі. Згідно Положення конкурсу, через велику кількість (48) поданих на конкурс робіт у номінації «Кращий навчальний проект», конкурсні проекти було поділено на дві групи за віком учасників: «Проект для учнів 1-4 класів» та «Проект для учнів 5-11 класів» Також на очному засіданні журі конкурсу було визначено тематику та терміни проведення дистанційних міні-тренінгів для учасників від членів журі. Загалом було заплановано та проведено три міні-тренінги, в яких взяли участь майже третина учасників конкурсу. Кожен член журі отримав індивідуальний ключ входу на сайт конкурсу для виставлення оцінок.

    Протягом 7 – 30 травня 2010 року журі працювало у дистанційному режимі виставляючи бали на сайті Конкурсу, що відразу відображалось в таблиці оцінювання конкурсних робіт  http://galproject.iteach.com.ua/jury/results_table . Система виставлення балів на сайті є конфіденційним, член журі мав змогу бачити та редагувати лише власні оцінки і не мав доступу  до оцінок колег.

    30 травня – 2 червня 2010 року відбулось заключне засідання журі, на якому членами журі було завершено огляд та оцінювання друкованих складових конкурсних проектів, виставлено заключні бали, визначено переможців та призерів Конкурсу, одноголосним голосуванням було обрано конкурсні проекти, які отримали грамоти журі Конкурсу, як особливу відзнаку тих проектів, що не увійшли до числа переможців та призерів, але, на думку журі, заслуговують на окрему відзнаку. Також було сформульовано рекомендації щодо покращення умов Конкурсу та роботи журі, визначено терміни проведення заходів з нагоди завершення Конкурсу.

    2 червня 2010 року згідно таблиці оцінювання конкурсних робіт на сайті конкурсу, а також індивідуальних оціночних таблиць кожного з членів журі, що були додані до протоколу засідання, за присутності представників ЗМІ та наявності кворуму відкритим голосуванням було визначено переможців та призерів Конкурсу. 


    Переможцями та призерами стали: 

    1.      Номінація «Кращий навчальний проект» група «Проект для учнів 1-4 класів»

    І місце проект «Чарівна паличка осені» з предмету «Я і Україна» для учнів 2 класу. Автор проекту Глова Уляна Миколаївна, вчитель початкових класів СЗШ № 2 м. Яворова Львівська область. (447, 9 бали)

    ІІ місце проект «Міри довжини із давнини» міжпредметний проект для учнів 2 класу. Автор: Матвіїв Ірина Миколаївна, вчитель початкових класів навчально-виховного комплексу «Школа І ст. – садок «Арніка»  м. Львів (335,4 бали)

    ІІІ місце Проект «Земля стоїть на зернятку» міжпредметний проект для учнів 3 класу. Автор проекту Семак Олександра Богданівна, вчитель початкових класів СЗШ № 65  м. Львів (320,2 бали)


    2.      Номінація «Кращий навчальний проект» група «Проект для учнів 5-11 класів»

    І місце Проект «Ім’я, що переходить у вічність” з української мови для учнів 6 класу. Автор проекту Саприкіна Наталія Олександрівна, вчитель української мови та літератури СЗШ № 23  м. Рівне (410, 3 бали)

    ІІ місце Проект «Що у тебе в коробці для ланчу?» з англійської мови для учнів 6,8 класів. Автор проекту Левченко Ірина Петрівна, вчитель англійської мови СЗШ № 8  м. Рівне (396, 9 бали)

    ІІІ місце Проект «Рослини-мандрівники» з біології для учнів 7 класу. Автор проекту Гаврилюк Наталія Іванівна, вчитель біології Глибоцького ліцею Чернівецька область (348,7 бали)

    Грамоти

    • «За внесок у розвиток української Вікіпедії», проект «Туристичний бум» з іспанської мови для учнів 8-9 класів. Автор проекту Дулин Оксана Богданівна, вчитель іспанської мови навчально-виховного комплексу «Школа-садок «Софія» м. Львів 
    • «За вміння в навчальному дослідженні проявити науковий підхід», проект «Загадкове число Пі» міжпредметний проект для учнів 10-11 класів. Автор проекту Кордіяка Ігор Миколайович, вчитель інформатики Ралівської СЗШ Самбірського району Львівська область


    3.
          Номінація «Кращий виховний проект»

    І місце Проект «Моя мала Батьківщина» для учнів 4 класів. Автор проекту Крисько Юрій Іванович, вчитель початкових класів СЗШ с. Проходи Любешівського району Волинська область (347, 2 бали)

    ІІ місце Проект «Страшніше від голоду, чуми та війни» для учнів 7-11 класів. Автор проекту Качор Любов Омелянівна, вчитель хімії СЗШ № 5  м. Львів (320,3 бали)

    ІІІ місце Проект «Скривджена земля» для учнів 9 класу. Автор проекту Кикоть Оксана Володимирівна, вчитель біології СЗШ № 1 м. Пустомити Львівська область (276, 1 бали)


    4.      Номінація «Проект на задану тему»

    І місце Навчальний міжпердметний проект «Куди ведуть Кам'янець-Подільські сходи?», для учнів 7-8 класів. Автор проекту Земляк Ірина Вікторівна, вчитель інформатики СЗШ № 5 з поглибленним вивченням інформатики м. Кам’янець-Подільський Хмельницька область (385,8 бали)

    ІІ місце Навчальний міжпредметний проект «Таємниці львівських вулиць» для учнів 4 класу. Автор проекту Зелінська Ольга Іванівна, вчитель СЗШ № 73 м. Львів (357,6 бали)

    ІІІ місце Виховний проект «Віковічні дуби» для учнів 9 класу. Автор проекту Гладич Валентина Василівна, вчитель біології СЗШ с. Деревок Любешівського району Волинська область (305, 4 бали)


    5.      Номінація «Проект від тренера»

    І місце Виховний проект «Я хочу щастя мить тобі подарувати» для учнів 10 класу. Автор проекту Візнюк Оксана Миколаївна, вчитель інформатики Любинцівської СЗШ Стрийського району Львівська область (424,2 бали)

    ІІ місце Навчальний міжпредметний проект «Восьме чудо світу» для учнів 9 класу. Автор проекту Єрменчук Наталія Миколаївна, вчитель інформатики навчально-виховного комплексу м. Новий калинів Самбірського району Львівська область (383,6 бали)

    ІІІ місце Навчальний міжпредметний проект «Дослідники технічного прогресу» для учнів 10 класу. Автор проекту Носовська Ольга Василівна, вчитель інформатики СЗШ № 1 м. Щирець Пустомитівського району Львівська область (380,5 бали)

    Грамота

    • «За оригінальне використання технологій Веб 2.0. у виховному проекті», виховний проект «Все в твоїх руках» для учнів 8-9 класів. Автор проекту Кархут Оксана Володимирівна, вчитель хімії та біології СЗШ № 27  м. Львова  



    Обгрунтування доцільності та актуальності проведення конкурсу «Галицький проект» 

    Програма «Intel. Навчання для майбутнього» реалізується в Україні і у Львівській області зокрема, з 2004 року. За цей час в області пройшли навчання майже 7 тис. вчителів.

    Всього в області активно діє понад 72 тренінгових центрів на базі опорних загальноосвітніх навчальних закладів, де працює майже 100 тренерів. В області налагоджено систему організації та проведення тренінгів за програмою  «Intel. Навчання для майбутнього», основною метою якого є підготовка вчителів до використання інформаційно-комунікаційних та Інтернет технологій при викладанні навчальних предметів відповідно до Державного стандарту освіти України. В основу тренінгу покладено проектну технологію та формування навичок ХХІ століття. Навчаючись за даною програмою, вчителі не лише оволодівають знаннями і вміннями в галузі ІКТ, а й навчаються, як використовувати ці технології у навчально-виховному процесі, включати їх до загального педагогічного процесу, як найкращим чином передати учням власні знання, використовуючи інноваційні педагогічні технології. Тобто вчителі навчаються комплексно інноваційним педагогічним та інформаційно-комунікаційним технологіям.

    З 2008 року тренінг увійшов до системи підвищення кваліфікації вчителів за кредитно-модульною системою як один з обов’язкових кредитів. Наявність тренінгових центрів практично у всіх районах області та містах обласного підпорядкування дає можливість проводити навчання вчителів без відриву від основної роботи у зручний для учасників тренінгу час. Для більш ефективної реалізації програми в області в січні 2009 року створено веб-спільноту тренерів та координаторів програми на всеукраїнському вікі-сайті програми  http://wiki.iteach.com.ua/, понад два роки працює блог обласного координатора програми «Intel на Львівщині» http://intellviv.blogspot.com/ , який став Інтернет-джерелом новин програми в області для учасників, випускників, тренерів програми, для всіх, хто цікавиться станом та розвитком програми у Львівській області. На базі Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти  та місцях систематично проводяться семінари та майстер-класи для тренерів, районних та міських координаторів, випускників програми, що дозволяє вчителям поглиблювати знання та навички отримані на основному тренінгу.   

    У 2008 році постало питання підтримки вчителів-випускників програми «Intel. Навчання для майбутнього» в області, які активно використовують ІКТ у власній педагогічній практиці. Зокрема стало нагальним питання моніторингу та узагальнення досвіду використання ІКТ в поєднанні з інноваційними педагогічними технологіями на теренах Львівської області. Враховуючи, що кількість навчених за програмою на даний момент складає майже 1/6 від кількості всіх педагогічних працівників області та кількість таких вчителів росте, проведення обласного конкурсу на кращий навчальний проект з використанням ІКТ для вчителів-випускників програми «Intel. Навчання для майбутнього» стало актуальним та корисним. У 2009 році відбувся перший конкурс «Галицький проект 2009», який був обласним. Добровільна участь вчителів у конкурсі дала можливість відслідкувати якість використання ІКТ у навчально-виховному процесі загальноосвітніх навчальних закладів, географію поширення такого досвіду в області, виявити та популяризувати найкращий досвід, а також виявити недоліки  у реалізації програми. «Галицький проект 2009» став яскравою подією та зацікавив вчителів сусідніх областей. (Прес-реліз про результати конкурсу «Галицький проект 2009» можна прочитати на Всеукраїнському сайті освітніх програм корпорації Intel http://www.iteach.com.ua/news/regional/?pid=1036l). Саме за спільною згодою обласних координаторів програми «Intel. Навчання для майбутнього» та за підтримки дирекції програми в Україні конкурс переріс з обласного в регіональний. Організаторами конкурсу стали Головне управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації та Львівський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти та дирекція освітніх програм корпорації Intel в Україні.


    Спонсорська підтримка конкурсу «Галицький проект» в регіоні

    Від моменту започаткування конкурсу «Галицький проект» в області його підтримують спонсори – кілька дуже знаних та поважних компаній Львівщини «Елекс», «Техніка для бізнесу», «Уарнет». Зокрема саме ці фірми та компанії цього року надали призи для переможців та призерів конкурсу. Переможці конкурсу у всіх номінаціях отримали приз від компанії «Елекс» - флеш-пам’ять обсягом 32 Гбт. Нагороду вручив директор компанії Скрипник Олексій Олексійович, який вже не перший рік підтримує освітянські ініціативи щодо впровадження у навчально-виховному процесі новітні інформаційні технології. Також багато років співпрацює з освітянами Львівщини компанія «Уарнет», яка надала призи за третє місце та вчителям, що отримала грамоти від журі конкурсу. Гостинно приймали у затишному конференц-залі учасників заключного семінару-дискусії та церемонії нагородження переможців та призерів конкурсу відома компанія «Техніка для бізнесу». Призери конкурсу, які посіли ІІ місце в конкурсу отримали призи від компанії Intel – цифрові фото рамки.

    Саме завдяки таким меценатам конкурс набув не лише характеру обміну досвідом між вчителями, а й способом заохочення вчителів до використання новітніх інформаційних технологій у навчально-виховному процесі.. В 2010 році медіа-спонсором «Галицького проекту» стала видавнича група «Нова інформація» засновник та видавець «Газета по-українськи» та всеукраїнського журналу «Країна». 


    Церемонія закриття регіонального конкурсу «Галицький проект 2010»

    На виконання наказу Головного управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації  №  649  від  09 вересня 2010 року «Про підсумки проведення регіонального конкурсу на кращий навчальний проект з використанням інформаційно-комунікаційних технологій за програмою «Intel.® Навчання для майбутнього» «Галицький проект - 2010»» 20 вересня 2010 року у приміщенні конференц-залу компанії «Техніка для бізнесу» (Львів, вул. Шептицьких 26) відбулись заходи з нагоди закриття регіонального конкурсу «Галицький проект 2010»

    На урочистості організаторами конкурсу було запрошено усіх учасників конкурсу, які заздалегідь отримали іменні запрошення, члени журі конкурсу, спонсори, а також почесні гості, які мали можливість виступити перед учасниками заходу.

    Зокрема, на церемонію закриття регіонального конкурсу були запрошені начальник головного управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації Михайло Григорович Брегін (голова оргкомітету конкурсу), заступник начальника головного управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації Біляк Богдана Михайлівна, заступник начальника головного управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації Бабій Роман Петрович, директор Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Роман Богданович Шиян (голова журі конкурсу), заступник директора Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Павло Кузьмович Хобзей, завідувач кафедри життєвих компетентностей Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Олена Іллівна Шиян. Дирекцію освітніх програм корпорації Intel в Україні представляли Володимир Вячеславович Іванов, директор ЦРБТ та Причиненко Анастасія координатор освітніх програм Intel в Україні.

    Спонсорів конкурсу представляли: компанія «Техніка для бізнесу» - генеральний директор Блажієвський Олег Лаврентійович та заступник генерального директора Пєсін Микола Іванович; компанія «Eleks software» - генеральний директор Скрипник Олексій Олексійович, компанія «Уарнет» - директор Процикевич Ігор Андрійович, медіа-спонсор ТОВ «Видавнича група «Нова інформація» - керівник  Львівської філії Слоцький Олег Миколайович та кореспондент «Газети по-українськи» Ліпіч Юлія. Почесним гостем цьогорічного закриття конкурсу став Євген Дмитрович Патаракін, кандитдат педагогічних наук, доцент кафедри інформатики педагогічного університету м. Нижній Новгород (Росія), координатор проекта "Летописи.ру".

    На семінар-дискусію з учасниками конкурсу були запрошені представники Національного Університету «Львівська політехніка» - декан базової вищої освіти  Інституту комп’ютерних наук та інформаційних технологій , доцент, кандидат технічних наук Шаховська Наталя Богданівна та директор Малої технічної академії при НУ «Львівська політехніка» та керівник Інтелектуального навчально-наукового центру професійно-кар’єрної орієнтації при Національному університеті “Львівська політехніка», кандидат технічних наук, доцент кафедри фізики Захар’яш Олександр Сергійович.

    Окремі запрошення для участі в заходах з нагоди закриття регіонального конкурсу «Галицький проект 2010» отримали представники від кожної області-учасниці конкурсу (на розсуд керівників обласних управлінь освіти і науки),  районні (міські) координатори програми Intel «Навчання для майбутнього» у Львівській області. Також на церемонії були присутні представники мас-медіа, зокрема кореспондент Львівського радіо, автор та ведуча програми «Планета дітей» Галина Гупало, головний редактор обласної освітянської газети «Освіта» Ігор Горгула та кореспондент газети «Високий замок». 

    З вітальним словом до учасників перед початком урочистих заходів з нагоди закриття регіонального конкурсу «Галицький проект 2010» виступив генеральний директор компанії «Техніка для бізнесу» Блажієвський Олег Лаврентійович, спонсор регіонального конкурсу.

    Програму урочистостей з нагоди закриття регіонального конкурсу «Галицький проект 2010» можна переглянути тут http://margonsk.webasyst.net/files/6a8bf03d 


    Про підсумковий семінар-дискусію

    Церемонії нагородження передував семінар-дискусія організаторів конкурсу, членів журі та учасників, головною метою якого було:

    1. узагальнений аналіз конкурсних робіт;
    2. презентація проектів переможців конкурсу в усіх номінаціях;
    3. виявлення проблем щодо організації та проведення конкурсу;
    4. обговорення перспектив та напрямків розвитку регіонального конкурсу в подальшому;
    5. ймовірні шляхи покращення організації, проведення та ефективності регіонального конкурсу в майбутні роки.


    Умовно семінар-дискусію можна поділити на дві частини. Перша  була присвячена обговоренню підсумків регіонального конкурсу «Галицький проект 2010» та перспективам його розвитку у наступному році. Друга частина присвячувалась перспективам та шляхам розвитку ІКТ культури учасників навчально-виховного процесу загалом.

    Під час першої частини семінару-дискусії учасники заходу мали можливість почути виступи членів журі конкурсу, кожен з яких проаналізував конкурсні роботи з певного напрямку.

    Зокрема, в процесі роботи до уваги учасників заходу було представлено статистичний аналіз конкурсу, який зробив член журі конкурсу, методист з питань впровадження інформаційно-комунікаційних технологій в освіті обласного управління освіти і науки Волинської облдержадміністрації, Матвіюк Володимир Святославович. Із презентацією можна ознайомитись тут http://www.scribd.com/doc/38627599/

    З аналізом конкурсних робіт за номінаціями виступила член журі конкурсу, вчитель інформатики СЗШ № 2  м. Яворова Львівської області, Манько Надія Миколаївна, яка дала узагальнену характеристику робіт в цілому, зупинилась на родзинках цьогорічних робіт конкурсантів, виділила конкурсні проекти, які привернули увагу членів журі. Також Надія Миколаївна відзначила типові проблеми конкурсних проектів, які не дали можливості багатьом цікавим проектам перемогти у конкурсі.

    Ґрунтовний аналіз конкурсних робіт за критеріями оцінювання зробила член журі конкурсу, викладач кафедри Чортківського інституту підприємництва і бізнесу Тернопільського національного економічного університету, тренер-методист, експерт програми Intel «Навчання для майбутнього», Барна Ольга Василівна. Її виступ дав якісну оцінку, а за допомогою графіків та діаграм, і чітку наочну картину рівня конкурсних робіт за номінаціями, розкрив особливості, складність та відповідальність роботи членів журі та підтвердив прозорість та незалежність роботи кожного члена журі зокрема. Також доповідач зупинилась на аналізі конкурсних робіт з точки зору наявності в них навчальної (виховної) проблеми та значущого учнівського дослідження, дотримання учасниками конкурсу вимог до конкурсних робіт згідно Положення про конкурс тощо. Із презентацією, що супроводжувала виступ, можна ознайомитись тут http://www.scribd.com/doc/38628441

    Складній темі психологічних, моральних та етичних аспектів використання методу проектів у навчальному процесі присвятила свій виступ заступник голови журі конкурсу, завідувач науково-методичним центром нових інформаційних технологій навчання, вчитель-методист вищої категорії, лауреат премії імені Омеляна Поповича, відмінник освіти України, Заслужений вчитель України, доцент кафедри математичного моделювання Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича, обласний координатор освітніх програм корпорації Intel, Караванова Тетяна Петрівна.

    Зокрема вона зупинилась на непростих питаннях вибору учителем теми та проблеми учнівського дослідження в проекті, присутності етичної та психологічної складової цього вибору та великій відповідальності вчителя у правильному доборі форм та методів роботи, способів організації спільної та індивідуальної роботи учнів в проекті. Адже в проекті немає другорядних та неважливих дій, кожне слово та дія інколи набуває особливого змісту та має надзвичайно важливі наслідки для кожної дитини, які відразу, можливо, і не помітні. Із презентацією, що супроводжувала виступ, можна ознайомитись тут http://www.scribd.com/doc/38628331

    Переможці в усіх номінаціях конкурсу презентували учасникам свої проекти, історію їх створення, особливості перебігу та найважливіші висновки, які отримали учні-учасники проекту та сам вчитель. З презентаціями переможців регіонального конкурсу «Галицький проект 2010», які вони презентували учасникам семінару-дискусії, можна ознайомитись за посиланням …

    З пропозиціями від членів журі та організаторів щодо розвитку регіонального конкурсу «Галицький проект» виступила заступник голови журі конкурсу, член оргкомітету конкурсу, викладач кафедри життєвих компетентностей Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, обласний координатор освітніх програм корпорації Intel, тренер-методист, експерт програми Intel «Навчання для майбутнього», Носкова Маргарита Вячеславівна. Виступ був присвячений пропозиціям щодо покращення організації та проведення конкурсу, прийому конкурсних робіт, висвітлення перебігу та тривалості роботи журі конкурсу, оцінювання конкурсних проектів тощо. Із перезнацією, що супроводжувала виступ можна,  ознайомитись тут http://www.scribd.com/doc/38628139

    Також учасникам семінару-дискусії було запропоновано долучитись до обговорення представлених питань безпосередньо в залі та організовано роботу в групах, модераторами яких стали члени журі конкурсу. В процесі роботи в групах учасники семінару-дискусії спільно з членами журі обговорили та сформулювали поради щодо вдосконалення умов участі в конкурсі, його організації, термінів проведення, тематики конкурсних робіт у номінації «Проект на задану тему» тощо у наступному 2011 році. Результати роботи кожної  групи було зафіксовано у рішенні роботи групи та, після опрацювання та  узагальнення оргкомітетом конкурсу, буде виставлено на сайті конкурсу http://galproject.iteach.com.ua/

    У другій частині семінару-дискусії учасники заходу мали можливість почути та обговорити з доповідачами актуальні напрямки розвитку інформаційно-комунікаційних технологій в освіті безпосередньо у Західному регіоні України, дізнатись про особливості такого розвитку в Росії, долучитись до участі в реалізації спільних проектів, що були запропоновані учасникам заходу представниками Національного університету «Львівська політехніка»

    Зокрема про пріоритетні напрямки розвитку освіти Львівщини протягом останніх років розповів Павло Кузьмович Хобзей, який очолював Головне управління освіти і науки Львівської облдержадміністрації протягом 2005-початку 2010 років.

    Про використання вікі-середовища в освітньому процесі в Росії розказав почесний гість з Нижнього Новгорода Євген Дмитрович Патаракін.

    Про освітні ініціативи корпорації Intel в Україні, програми, проекти, конкурси для вчителів та учнів, які реалізує (проводить) або підтримує дирекція освітніх програм корпорації Intel в Україні розповіла координатор Анастасія Причиненко.

    Про формування культу науки в молодіжному середовищі, співпрацю вищого навчального закладу, інституту післядипломної освіти на середніх навчальних закладів в регіоні присвятив свій виступ директор Малої технічної академії при Національному університеті «Львівська політехніка» Олександр Сергійович Захар’яш, який також розповів про інтелектуальний навчально-науковий центр професійно-кар’єрної орієнтації при Національному університеті «Львівська політехніка», керівником якого він став нещодавно.

    Про комп’ютерно-еколого-економіко-історичний міжнародний проект «Верхобужжя», який започатковує Інститут комп’ютерних наук та інформаційних технологій Національного університету «Львівська політехніка», можливості плідної співпраці в рамках цього проекту освітян Західного регіону України розповіла декан  базової освіти інституту Наталія Богданівна Шаховська.

    Кожен присутній в ході семінару-дискусії мав можливість задати питання організаторам та членам журі конкурсу, прокоментувати почуте, запропонувати власні варіанти щодо розв’язання поставленої проблеми.

    Завдяки відвертій розмові вдалося виявити та обговорити ключові проблеми та переваги регіонального конкурсу «Галицький проект», визначитися з його подальшою долею, дізнатись про розвиток інформаційно-комунікаційних технологій в освіті Західного регіону України.

    По завершенні роботи семінару-дискусії кожен учасник мав змогу підсумувати власну роботу та роботу інших на семінарі-дискусії заповнивши анонімну анкету. Результати опитування учасників семінару-дискусії та узагальнені висновки можна прочитати за посиланням …


    Церемонія вручення сертифікатів учасників регіонального конкурсу «Галицький проект 2010» та нагородження переможців та призерів регіонального конкурсу «Галицький проект 2010»

    Вручення сертифікатів учасників регіонального конкурсу та нагородження переможців та призерів регіонального конкурсу «Галицький проект 2010» відбулось в урочистій обстановці за присутності організаторів  та членів журі регіонального конкурсу, представників спонсорів, представники мас-медіа, гостей тощо.

    На початку церемонії до присутніх з вітальним словом  від дирекції освітніх програм Intel в Україні звернувся директор ЦРБТ, організації-адміністратора освітніх програм компанії Intel Володимир Вячеславович Іванов. У своєму виступі Володимир Іванов привітав учасників церемонії та переможців конкурсу, зазначив важливість практичного досвіду учасників подібних конкурсів для їх подальшої роботи. Побажав усім присутнім успіхів та нових творчих ініціатив, що стануть прикладом для інших регіонів України.

    Також з вітальним словом від медіа-стонсора конкурсу виступив керівник Львівської філії ТОВ «Видавнича група «Нова інформація», Слоцький Олег Миколайович, який привітав учасників, переможців та призерів конкурсу. Олег Миколайович побажав організаторам та членам журі сил та наснаги у розвитку конкурсу. Саме представнику медіа-спонсора випала честь вручити сертифікати учасника регіонального конкурсу «Галицький проект 2010» усім конкурсантам, які не посіли призових місць. Сертифікат учасника не лише засвідчує участь у конкурсі, рейтингове місце у номінації та кількість набраних балів, а й дає можливість вчителям Львівської області зарахувати участь у конкурсі до накопичення кредитів в кредитно-модульній системі підвищення кваліфікації

    Згідно Положення конкурсу, на заключному засіданні журі було обрано конкурсні проекти, які не стали переможцями конкурсу, але заслуговують на відзначення. За рішенням суддів було відзначено три проекти, автори яких на церемонії нагородження отримали грамоти.

    В церемонії нагородження також взяли участь спонсори конкурсу представники провідних компаній, пов’язаних з ІТ-технологіями у регіоні. Так, зокрема, призери регіонального конкурсу «Галицький проект 2010» за третє місце отримали диплом та приз від компанії «Уарнет» фірмові футболки та горнятка. Призи вручав директор компанії «Уарнет» Ігор Андрійович Процикевич.

    Призери регіонального конкурсу «Галицький проект 2010» за друге місце отримали диплом та призи від компанії «Intel», а саме цифрову фоторамку Digital Picture Frame 3.5’. Призи вручав директор ЦРБТ Володимир Вячеславович Іванов.

    Переможці конкурсу отримали диплом та приз від компанії «Eleks software» флеш-пам’ять на 32Гб.Призи вручив директор компанії Олексій Олексійович Скрипник.

    З заключним словом перед учасниками урочистих заходів з нагоди закриття регіонального конкурсу «Галицький проект 2010» виступив директор Львівського обласного інституту післядипломної педагогічної освіти, голова журі конкурсу, Роман Богданович Шиян. У своєму виступі Роман Богданович ноголосив на важливості роботи вчителя і вчителя-новатора зокрема. Ініціатива щодо організації та проведення спочатку обласного, а тепер й регіонального конкурсу, підтримана у семи областях Західного регіону України, свідчить про актуальність та необхідність такого способу обміну досвідом між вчителями. Результати конкурсу ще раз підтвердили, що в Західному регіоні є багато талановитих вчителів, що намагаються рухатись в ногу з часом та відповідати найсуворішим вимогам сучасної педагогіки.  

    Фотозвіт про урочистості з нагоди закриття регіонального конкурсу «Галицький проект 2010» можна переглянути тут http://picasaweb.google.com.ua/110169486297495588600/2010# 

    Репортаж про початок конкурсу можна прочитати тут http://gazeta.ua/index.php?id=337468

    Репортаж про заключне засідання журі конкурсу та результати конкурсу можна прочитати тут http://gazeta.ua/index.php?id=342758

    Репортажи про урочистості з нагоди закриття регіонального конкурсу «Галицький проект 2010» в «Газеті по-українськи» можна прочитати тут http://gazeta.ua/index.php?id=354971 та http://gazeta.ua/index.php?id=354970 


    Оргкомітет конкурсу відкритий для співпраці зі всіма, хто готовий долучитися до підтримки учасників конкурсу. 

    Про перебіг конкурсу, його організаторів, журі, учасників та конкурсні проекти можна дізнатись більше на сайті конкурсу за адресою http://galproject.iteach.com.ua/ 

     

    Координатор освітніх програм корпорації Intel
    у Львівській області, заступник голови журі
    та член оргкомітету  регіонального конкурсу
    «Галицький проект 2010»                                                                          Носкова М.В.

Поділитися: