Новини програми в Україні

Інформація про результати конкурсу Intel ISEF 2007

  • 05.06.2007

    З 13 по 18 травня 2007 р. у м. Альбукерке (штат Нью-Мексико, США) відбувся 58-й Міжнародний конкурс науково-технічної творчості школярів Intel ISEF (International Science and Engineering Fair).

    Що таке Intel ISEF?

    Intel ISEF - найпрестижніший міжнародний конкурс, що проводиться за підтримки багатьох спонсорів. Кращі молоді вчені і винахідники з усього світу збираються в одному з міст США на щорічний світовий фінал конкурсу, де демонструють найсучасніші наукові проекти, обмінюються ідеями, змагаються за спеціальні нагороди, стипендії та призи. Титульним спонсором (Title Sponsor) конкурсу є всесвітньо відома корпорація Intel.

    Серед головних спонсорів цього року були компанії Agilent Technologies, Alcatel-Lucent, адміністрація штату Нью-Мексико та міста Альбукерке, три університети штату Нью-Мексико та інші. Спеціальні нагороди для конкурсантів були надані багатьма науковими, професійними, освітніми та державними організаціями. Призовий фонд Intel ISEF в 2007 р. складав приблизно 4 млн. доларів, які були розподілені у вигляді 500 різноманітних нагород і стипендій. Без сумніву, це підвищує престиж конкурсу і підсилює азарт боротьби за призові місця.

    Intel ISEF і перспективи науки і освіти

    Але важливі не тільки перемоги, не тільки призи - на конкурсі Intel ISEF у США школярі отримують унікальну можливість поспілкуватися з провідними світовими вченими та інженерами у різних галузях науки, задати їм питання і дізнатися більше про перспективи найновітніших досліджень, інновацій у науці та освіті. Цікавим і незаперечним фактом є те, що більше 20 переможців Intel ISEF минулих років у подальшому стали лауреатами Нобелівської премії, а троє - лауреатами премії Філдса, вищої світової нагороди з математики.

    "Intel ISEF заохочує молодь до дослідження світу, в якому ми живемо", - відзначив голова ради директорів корпорації Intel, член державного комітету США з викладання математики і природничих наук у ХХІ столітті доктор Крейг Барретт (Craig R. Barrett). "Досягнення переможців конкурсу не можуть не вражати. Я вірю, що нове покоління молодих науковців та інженерів допоможе у захисті довкілля і створить революційні технології, які змінять світ".

    Intel ISEF у 2007 році

    У 2007 р. конкурс проводився у 58-й раз, його учасниками стали переможці національних конкурсів з різних країн світу. З кожним роком кількість країн-учасників збільшується.

    Якщо минулого року було представлено 48 країн, то у 2007 році ця кількість збільшилася до 51 країни. Загальна кількість конкурсантів - 1510 фіналістів (серед них 869 хлопців та 648 дівчат).

    На конкурсі було представлено 251 командний проект та набагато більше індивідуальних проектів у 17 категоріях:

    • Animal Sciences (зоологія),
    • Behavioral & Social Sciences (психологія та соціологія),
    • Biochemistry (біохімія),
    • Cellular & Molecular Biology (клітинна та молекулярна біологія),
    • Chemistry (хімія),
    • Computer Science (комп’ютерні науки),
    • Earth & Planetary Science (науки про Землю і планети),
    • Engineering: Electrical & Mechanical (електрична та механічна інженерія),
    • Engineering: Materials & Bioengineering (матеріалознавство та біоінженерія),
    • Energy & Transportation (енергетика і транспорт),
    • Environmental Management (управління природними ресурсами та екосистемами),
    • Environmental Sciences (науки про довкілля),
    • Mathematical Sciences (математичні науки),
    • Medicine & health Sciences (медицина і науки про здоров’я),
    • Microbiology (мікробіологія),
    • Physics & Astronomy (фізика та астрономія),
    • Plant Sciences (ботаніка).

    Українські фіналісти на конкурсі Intel ISEF 2007

    У 2007 р. Україна втретє отримала право участі у всесвітньому фіналі Intel ISEF. Цього року наша країна була представлена чотирма переможцями Національного етапу конкурсу Intel ЕкоУкраїна 2007.

    Два учасники представляли індивідуальні проекти:

    • Дмитро Зайцев - учень 11 класу Києво-Печерського ліцею № 171 «Лідер» з роботою "Використання паладієво-вуглецевих каталізаторів для знешкодження СО" (секція Хімія - Chemistry)
    • Григорій Романовський - студент 2 курсу коледжу Східноукраїнського Національного університету ім. В. Даля з проектом "Організація мультизавантаження у Windows NT" (секція Комп’ютерні науки - Computer Science)

    Командний проект представили двоє учасників:

    • Руслан Фаткуллін - учень 11 класу Чорноморської школи-гімназії  № 3, Чорноморський центр позашкільної роботи з дітьми та підлітками, АР Крим
    • Зарема Умерова - учениця 10 класу Міжводненської середньої школи, Чорноморський центр позашкільної роботи з дітьми та підлітками, АР Крим.

    Командний проект "Отримання прісної води з атмосферного повітря в степовому Криму" (секція Екологія).

    Перемоги команди України

    Церемонія спеціальних нагород (Special Awards Ceremony), головним спонсором якої виступила компанія Alcatel-Lucent, принесла дві перемоги членам української делегації. Результатами участі української команди у Intel ISEF 2007 стали дві спеціальні нагороди.

    Асоціація обчислювальної техніки (Association for Computing Machinery) відзначила спеціальним дипломом і призом науковий проект Григорія Романовського.

    Американське геологічне товариство (The Geological Society of America) надала диплом і премію учасникам командного проекту Заремі Умеровій та Руслану Фаткулліну за актуальний та оригінальний екологічний проект, спрямований на вирішення проблеми отримання прісної води шляхом конденсації з атмосферного повітря.

    Ми пишаємося нашими фіналістами і бажаємо успіхів у їхній подальшій науково-дослідній роботі. Сподіваємося, що наші переможці та фіналісти продовжать своє навчання та наукову творчість у вищих навчальних закладах.

    Сподіваємося, що дуже скоро ви матимете змогу прочитати на цьому сайті враження самих фіналістів від їх участі у конкурсі Intel ISEF 2007.

    А що ж далі?

    У 2008 р. всесвітній фінал Intel ISEF відбудеться у м. Атланта (штат Джорджія, США). Але шлях до нього проляже через національні конкурси, у тому числі всеукраїнський конкурс Intel Еко-Україна.

    Ми сподіваємося, що рух Intel ISEF в Україні буде розростатися та міцніти. Ми віримо, що світовий досвід залучення творчої молоді до великої науки допоможе нам у покращенні освітнього процесу в Україні. Ми знаємо, що дедалі більше молодих науковців прагнутимуть перемоги і всесвітнього визнання.

    Будемо раді бачити творчу молодь з інноваційними науковими проектами на щорічному Всеукраїнському конкурсі Intel Еко-Україна, що проводиться навесні у Національному еколого-натуралістичному центрі учнівської молоді Міністерства освіти і науки України. Ті, хто гідний представляти Україну на міжнародному рівні, отримають почесне та надзвичайно відповідальне право участі у наступному світовому фіналі Intel ISEF 2008.

    Детальніше про всесвітній конкурс, його правила та переможців ви можете дізнатися в Інтернеті на сайтах http://www.intelisef2007.org/ та http://www.sciserv.org/.

Поділитися: