Новини програми в Україні

В Україні розпочалась програма «Навчаємось з Intel»

  • 20.03.2007

    Компанія Intel провела перший навчальний тренінг для викладачів за унікальною програмою "Навчаємось з Intel".

    З 12 по 16 лютого 2007 року в школі міжнародного дитячого центру "Артек" педагоги навчались інноваційному викладанню комп’ютерних технологій. Всі старання для того, щоб пояснювати школярам, як за допомогою комп’ютера навчитись дружбі, лідерству, взаємоповазі, та, як результат, разом вирішувати нагальні проблеми місцевої спільноти. І ні в якому разі не проводити нудні лекції по інформатиці. Адже компанія Intel - новатор сучасної комп’ютерної науки, що пропонує нові підходи та цінності навчання. Заняття відбуватимуться у позанавчальний час та будуть спрямовані для того, щоб виховати майбутнє покоління лідерами громадянського суспільства. Викладачі, які пройшли тренінг Intel, відтепер знають унікальну методику, яка допомогає водночас навчати дітей технічному володінню комп’ютером та виховувати в них найкращі людські якості.

    Програма "Навчаємось з Intel" вперше пройшла в Україні. Вона складається з двох векторних тренінгів. Перший, про який далі йтиме мова, - "Технології та ми". Він розрахований на учнів від 8-ми до 16 років. Більш детальнішим є наступний тренінг "Технології та професія". Його зможуть проходити старші діти від 12-ти до 18-ти років. Професіональні тренери компанії Intel розповідатимуть про різнопланове застосування комп’ютера, залежно від обраної професії.

    Отже, поговоримо про першу частину програми "Навчаємось з Intel", а саме про курс "Технології та ми". Чим же він відрізняється від стандартних підходів у навчанні? Під час навчання учасники, серед яких були викладачі школи "Артек", ялтинської школи "Райдуга" та київські методисти, намагались вирішувати проблеми місцевої спільноти за допомогою комп’ютера. Надалі цим займатимуться діти. Поки що компанія Intel готувала педагогів до майбутньої освітньої діяльності. Упродовж п’яти днів по шість годин у школі «Артек» йшла активна робота. Як це відбувалось краще розкажуть самі учасники.

    Директор школи Євген Миколайович Чепіга розповів, що основним завданням тренінгу було навчитись вирішувати проблеми саме з дитячої точки зору. Важливим було зрозуміти та спробувати проаналізувати їх. Він сказав, що ця програма цікава та значуща, адже дозволяє продемонструвати дітям комп’ютер зовсім з іншого боку. Це – не ігрова приставка, це не пристрій, який підключає до інтернету, це - технологія, яка може розвивати комунікаційні вміння дитини!"

    Особливістю тренінгів за програмою "Навчаємось з Intel" є те, що вони орієнтовані на дітей, які раніше не мали можливості навчатись роботі з персональним комп’ютером, а також на тих, що мали обмежений доступ до комп’ютерної техніки. Методика навчання є інноваційною та потребує від учителів розуміння нових технологій та педагогічних тенденцій.

    Як діти можуть спілкуватись, використовуючи комп’ютер? Навіть викладачам на початку було важко. Особливо ділитись однією "мишкою", вирішувати разом одне завдання, вислуховувати друзів, розбиватись на пари та працювати з колегами. Але подивіться фотозвіт! Як змінились за 5 днів учасники. У перші дня засереджені чи незадоволені - в останні дні вони усміхались від щирого серця. Програма "Навчаємось з Intel" - це вдосконалення людських якостей не тільки дітей, а й педагогів.

    Лариса Павлівна Федоренко, учасниця тренінгу, бібліотекарка школи "Артек" вже не вперше була на тренінгах компанії Intel. Вона оцінила програму "Технології та ми" найвищим балом: "Мені дуже сподобались вправи, направлені на те, щоб дізнатись більше одне про одного. Навчитись працювати в групі, навчитись слухати, аналізувати свою мову та вчинки. Під час тренінгу важливий процес, коли діти змінюються, використовуючи один комп’ютер". Пані Лариса також веде свій власний гурток, на якому вже застовує навики, отримані під час Intelівського навчання.

    "Більше всього мене вразило те, що дитині не потрібно говорити слова "не можна". Вчитель - це фасилітатор, який має взагалі менше балакати, а більше дослухатись до дитини", - сказала Лариса Павлівна.

    Дійсно, тренер весь час наголошував, що вчитель школи майбутнього - це фасилітатор. Це визначення багатогранне. В перекладі з англійської мови слово "facilitator" означає помічник, посередник, людина, що допомагає конфліктним сторонам досягти взаєморозуміння, особа прогресу. Якщо говорити про педагогіку, то головним синонімом фасилітатору буде - наставник. Менторський тон, суворий дидактичний підхід не в моді сучасної освіти. Сьогодні основний акцент педагогіки - на лояльність, гуманізм та інформаційні технології.

    Професійні тренери компанії Intel демонстрували на власному прикладі ефективність даного підходу. Навчання доповнювалось спеціально підготованими методичними посібниками, окремо для дітей та викладачів. У дитячих посібниках дуже чітко розписані особливості комп’ютерних програм, з якими їм доведеться праюцвати, а також подані кумедні приклади. Для викладачів методичка для проведення тренінгу з дітьми розписана дуже детально. Розклад вправ розмічений з точністю до 5 хвилин. Тільки конкретика. Нічого зайвого!

    Фінальним акордом - результатом тренінгу для викладачів за програмою "Навчаємось з Intel" - став захист проектів. Всі вони спрямовані на вирішення проблем місцевого суспільства.

    Розглядали питання як зацікавити туристів відпочивати на Гурзфі не тільки влітку, а й взимку. Знайшли альтернативний варіант покращення стану парку імені Вінера. Проект з веселою назвою "Куди їде школа, або чого боїться Н. Ф. Палто?" мав на меті дослідити та вирішити проблему селів. Цікавим була робота "Очікування з задоволенням". В ній учасники розповіли про небезпечний стан автобусної зупинки біля школи, можливості зсувів ґрунтів та падіння каміння. Наразі, запропонували варіант реконструкції зупинки, з переплануванням її в оглядову площадку.

    Отже, актуальні проблеми буде вирішено! Те саме можуть зроби діти. Вже зараз програма "Технології та ми" викладається у школі "Артек". Наразі, її веде Тамара Миколаївна Чуклінова. Щодень протягом 15 днів діти мають високопрофесійний тренінг. Цілий рік пілотний варіант навчання проходитиме в школі Міжнародного дитячого центру. Уявіть собі, які цікаві та корисні проекти створять діти, за допомогою нової освітньої програми компанії Intel.

    Досвід, який отримали педагоги - безцінний!

    Майбутнє, які отримають діти після проходження цього тренінгу - неоціненне! Тому що вони навчаться за допомогою комп’ютера вирішувати проблеми. Так, в текстовій програмі Word вони зможуть створити візитівки або просто підготувати листівки. А в Excel викласти результати опитування в класі. За допомогою Paint чи Microsoft Draw дітлахи зможуть намалювати світ, який бачать, та проблему, яка їх турбує. А потім - продемонструвати своїм одноліткам. Разом - вони дійсно знайдуть вирішення. І представлять його вчителю у вигляді презентації в Power Point.

    Діти виростуть лідерами місцевих спільнот та щодень вдосконалюватимуть світ. А поки їм допомагатимуть професіональні фасилітатори. Вже 19 з них отримали такі компетенції та дипломи завдяки програмі "Навчаємось з Intel". Відтепер вони 90% часу витрачатимуть для створення умов та атмосфери для навчання, і тільки 10% - вчитимуть дітей. Молоде покоління - самостійне.

    Тетяна Нанаєва, директор освітніх програм Intel в Україні, наголосила, що основним завданням програми є дати дитині відчуття власної вагомості та значимості в суспільстві. Працюючи в команді у школяра з’являються важливі життєві компетенції, такі як вміння працювати з проектами, навики циклічної завершеної роботи (коли є проблема, вирішення та результат), застосування проектного підходу, аргументації своєї точки зору тощо.

    На захисті проектів педагогів пані Тетяна запитала: "Які ключові слова ви запам’ятали за весь тренінг?" Відповіді були - команда, вирішення проблеми, місцева спільнота... А курс на що розрахований? Навчання комп’ютерним програмам!

    В Україні немає аналогів програмі «Навчаємось з Intel». Тому ми очікуємо нових лідерів, серед дітей та дорослих, які використовуватимуть комп’ютерні технології для вирішення усіх проблем.

    Підготувала Євгенія Шидловська

    Додаткова інформація »

Поділитися: