Новини програми в Україні

Український учень виборов 4 нагороди на конкурсі Intel ISEF!

  • 18.05.2009

    Шістнадцятирічний учень Багатопрофільного ліцею №99 (м.Запоріжжя) Олександр Оленєв зі своєю роботою «Датчик швидкості вітру для системи регулювання робочих параметрів вітроенергетичних установок» здобув чотири нагороди на конкурсі Intel ISEF! Саша був нагороджений призом в $2000 (перше місце) від Американського метеорологічного товариства, призом в $250 (друге місце) від Американської юридичної асоціації інтелектуальної власності, призом в $150 від Товариства патентів та торгових марок, а також призом в $1000 за третє місце в номінації «Фізика та астрономія».

    Ось як описує свої враження Олександр: «Участь у Intel ISEF стала для мене великим кроком вперед: я мав можливість представити свою роботу на суд найвидатніших вчених сучасності та знайти чимало друзів серед своїх однолітків з різних країн світу. Після спілкування із Нобелівськими лауреатами я зрозумів, які безмежні можливості відкрити переді мною; тепер я знаю, до чого прагнути в житті!»

    Цього року всесвітній огляд науково-технічної творчості школярів відбувся вже 60-й раз. Загалом в 550 відбіркових регіональних конкурсах взяли участь кілька мільйонів талановитих школярів. Переможці цих конкурсів здобули право представляти свої проекти у фіналі Intel ISEF-2009 в Ріно (США), де цього року зібралась рекордна кількість учасників за всі роки проведення конкурсу, а саме - 1563 учнів з 56 країн світу. Учасники презентували свої проекти в одній з 17 категорій: соціологія, біохімія, ботаніка, хімія, комп'ютерні науки, науки про Землю, інженерна справа, біоінженерія, науки про навколишнє середовище, управління навколишнім середовищем, математика, медицина та охорона здоров'я, мікробіологія, фізика, космічні науки, науки про енергетику та транспорт, командні роботи. Більше тисячі висококваліфікованих суддів оцінювали роботи конкурсантів.

    Цього року в рамках Intel ISEF стипендії та призи вибороли 585 учнів. Крім того, 19 учасників, що стали кращими в своїй категорії отримали в якості приза новий ноутбук на базі процесора Intel® Core™2 Duo, а також стипендії від корпорації Intel в розмірі 5 000 доларів. Навчальні заклади та керівники регіональних конкурсів, чиї вихованці вибороли перші місця на Intel ISEF, також отримують по 1000 доларів на розвиток викладання природничих та математичних дисциплін та залучення школярів до наукових досліджень.

    Всесвітні огляди науково-технічної творчості школярів проводяться з 1950 року під егідою неприбуткової організації Society for Science & the Public, метою якої є сприяння розвитку науки в різних країнах світу. Генеральним спонсором заходу вже 12-й рік поспіль є Intel та благодійний фонд Intel Foundation. За допомогою таких освітніх програм як Intel ISEF, корпорація Intel прагне підвищити зацікавленість та освіченість дітей всього світу в різних наукових галузях.

    «Основне завдання конкурсу Intel ISEF - підняти значення академічних досягнень молоді в очах громадськості - відзначив Крейг Барретт (Craig Barrett), голова Ради директорів корпорації Intel. - Я впевнений, що молоді люди достойні високої оцінки за свої «світлі голови». Їхні однолітки повинні знати, що суспільство відзначає та цінує не тільки спортсменів та кінозірок».

Поділитися: