Новини освіти

Оприлюднено Стратегію інноваційного розвитку України

  • 22.10.2009

    З 5 жовтня 2009 року на офіційному веб-сайті Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти оприлюднена книга "Стратегія інноваційного розвитку України на 2010-2020 роки в умовах глобалізаційних викликів" (Парламентське видавництво).

    Видання містить усі матеріали та повну стенограму парламентських слухань, проект стратегії інноваційного розвитку України 2010-2020 роки в умовах глобалізацій них викликів, інформаційно-аналітичні матеріали, які висвітлюють стан, проблеми і стратегічні перспективи науково-технологічного та інноваційного розвитку України. Також у книзі показано досвід інноваційної політики зарубіжних країн, їх концепції, стратегії та пріоритети. Цінність книги полягає в тому, що вона є своєрідною "дорожньою картою" інноваційного розвитку України.

    В передмові підкреслюється, що сьогодні спостерігаються тенденції України до технологічного відставання від розвинених країн світу, що становить загрозу національній безпеці України, перетворивши її на ресурсний придаток країн-лідерів. Зниження рівня фінансування науково-дослідних та дослідно-конструкторських робіт призвело до відтоку цінних кваліфікованих наукових та технічних кадрів з України, занепаду багатьох наукових шкіл.

    Як показує досвід розвинених країн світу, вплив інноваційного фактора на економіку має відбуватись шляхом узгодження інноваційної політики з науково-технічною, бюджетно-фінансовою, грошово-кредитною, промисловою та зовнішньо-торговельною політикою й за умови досягнення єдності інтересів і встановлення злагоджених стосунків між суспільством, державою, владою, бізнесом ті іншими громадськими та науковими інституціями. Тому нагально важливим є формування єдиної виваженої та довготривалої державної науково-технічної і інноваційної політики.

    До редакційної колегії книги увійшли Голова Комітету з питань науки і освіти Полохало В.І., Президент НАН України Патон Б.Є., Голова Комітету у закордонних справах Білорус О.Г., Міністр освіти і науки України Вакарчук І.О., Міністр економіки України Данилишин Б.М., народні депутати України, ректори ключових вищих навчальних закладів, керівники наукових установ.

    Посилання на книгу:
    http://kno.rada.gov.ua/komosviti/control/uk/doccatalog/list
    http://pr.meta.ua/read/8129

     

Поділитися: