Новини освіти

Віктор Ющенко зустрівся з ректорами ВНЗ

  • 22.10.2009

    Президент України Віктор Ющенко та члени Спілки ректорів вищих навчальних закладів України обговорили подальші кроки модернізації вищої освіти.

    У заході взяли участь Віце-прем'єр міністр Іван Васюник, Міністр освіти і науки Іван Вакарчук, президент Спілки ректорів - ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський, голови обласних державних адміністрацій та обласних рад.

    "Ми все повинні зробити, щоб мати освічену націю. У цьому є особлива місія держави", - сказав Президент України Віктор Ющенко під час зустрічі з членами Спілки ректорів вищих навчальних закладів України. У вступному слові Глава держави наголосив на особливій ролі освітян як "авангарда, за яким йшло все суспільство". У цьому контексті він закликав представників української вищої школи дбати не лише про високі стандарти навчання, а й формувати активну громадянську патріотичну позицію студентства. Віктор Ющенко запропонував вищим навчальним закладам долучитися до національних гуманітарних проектів - вшанування жертв Голодомору, відбудови Батурина, відзначення річниць бою під Крутами тощо. Президент висловив переконання, що освіта має бути безумовним пріоритетом усіх гілок влади. "Я як Президент все робитиму для того, щоб місія освіти з кожним днем зростала", - заявив Віктор Ющенко.

    Міністерство освіти і науки України готує програму перехідного періоду для вирішення проблем вищих навчальних закладів у 2012 році у зв'язку з переходом шкіл на 12-річний термін навчання. Про це сказав під час виступу міністр Іван Вакарчук.

    "Програма передбачає формування контингенту студентів університетів за рахунок випускників середньої школи попередніх років, які з різних причин не вступили до вищих навчальних закладів. Нагадаю, що у цьогорічному ЗНО їх брало участь близько 120 тисяч. Крім того, поповнення абітурієнтів буде з числа випускників профтехучилищ і вищих навчальних закладів І-ІІ рівнів акредитації. Отже, прогноз абітурієнтів 2012 року, тих, що успішно складуть незалежне оцінювання, передбачає, що вони заповнять державне замовлення, яке буде виконано, а решта абітурієнтів підуть на платне навчання, хоча його обсяги будуть значно менші", - зауважив міністр.

    Іван Вакарчук повідомив, що МОН розробляє порядок моніторингу впровадження створеної науково-технічної продукції та методику науково-технологічного аудиту університетів; готує пропозиції до проекту Податкового кодексу України щодо запровадження дослідницького кредиту та надання можливості університетам відкривати депозитні рахунки в банківських установах.

    Довідково: На сьогодні Спілка ректорів державних вищих навчальних закладів України об'єднує 223 керівники вищих навчальних закладів III - IV рівнів акредитації. Президент Спілки - ректор Київського національного університету імені Тараса Шевченка Леонід Губерський. 

Поділитися: