Новини освіти

Сучасні освітні технології у вищих педагогічних навчальних закладах

  • 17.06.2011

    17 червня в Міністерстві під головуванням директора департаменту вищої освіти Ярослава Балюбаша відбулася нарада-семінар «Сучасні освітні технології у вищих педагогічних навчальних закладах: стан, тенденції та перспективи розвитку» в рамках програми Intel «Навчання для майбутнього». У нараді взяли участь доктор педагогічних наук, професор, науковий керівник експерименту за програмою Intel у вищих навчальних закладів Морзе Н.В., директор освітніх програм Intelв Україні та СНД Нанаєва Т.В., співробітники Інституту інноваційних технологій та змісту освіти, модератори програми Intel, ректори, директори педагогічних університетів та коледжів.

    Одне з головних завдань освіти в умовах розвитку інформаційного суспільства – навчити учнів і студентів використовувати сучасні інформаційні та комунікаційні технології. У зв'язку з цим, виникає нагальна потреба у прискорені підготовки вчителів та фахівців у сфері інформаційно-комунікаційних технологій, в оснащенні закладів освіти сучасною комп'ютерною технікою, педагогічними програмними засобами, електронними підручниками тощо. Від вирішення цього завдання залежатиме розвиток країни.

    Впродовж 2005-2011 років в усіх областях України в системі післядипломної педагогічної освіти, загальної середньої, професійно- технічної та вищої педагогічної освіти активно впроваджується програма Intel«Навчання для майбутнього».

    «На сьогодні підготовлено понад 200 тисяч освітян-вчителів різних спеціальностей загальноосвітніх навчальних закладів, викладачів та майстрів професійно-технічних навчальних закладів, з них, 43,5 тисяч студентів та викладачів вищих педагогічних навчальних закладів І-ІV рівнів акредитації здатних ефективно використовувати інформаційно-комунікаційні технології у навчальному процесі», - зазначив Ярослав Болюбаш.

    Впровадження інформаційно-комунікаційних технологій є пріоритетним напрямом розвитку педагогічної освіти. Вже зараз технології навчання конкретизуються в нових інформаційних, модульних і дистанційних формах навчання. Як наслідок, відбувається зміна ролі вчителя, якому, окрім високого рівня професіоналізму в своїй предметній сфері, необхідно бути готовим до діяльності в новій системі відкритої освіти. Учитель повинен уміти сам розробляти інформаційні матеріали та використовувати інші ресурси із сфери інформаційних технологій.

    «У педагогічній освіті накопичено певний досвід роботи щодо підготовки вчителів, здатних ефективно використовувати інформаційно-комунікаційні технології в освіті.Однак, досвід потрібно не лише набувати – але й поширювати!», -  наголосив Ярослав Болюбаш.

    Упродовж реалізації програми Intel«Навчання для майбутнього», відбулися суттєві зміни у підвищенні кваліфікації вчителів, плануванні ними своєї педагогічної діяльності. Інформаційні технології почали ефективніше використовуватися під час вивчення інших навчальних дисциплін. Ефективніше стали застосовувати проектні методики, міжпредметні зв'язки. Вчителі та студенти започаткували створення власних методичних розробок з використання стандартних програмних засобів.

    Також директор департаменту вищої освіти звернув увагу на необхідність удосконалювати і переорієнтовувати підготовку та перепідготовку вчителів у системі післядипломної педагогічної освіти на ефективне використання програми Intel «Навчання для майбутнього».

    Під час наради-семінару обговорено питання щодо  основних  завдань вищих навчальних закладів щодо навчання вчителів інформаційно-комунікаційним технологіям; ролі педагогічних університетів у підготовці кадрів для освіти в умовах інформаційного суспільства; стану, тенденції та перспектив розвитку інформаційно-комунікаційних технологій у вищому навчальному закладі; проблемних питань з впровадження інформаційно-комунікаційних технологій  у системі підготовки майбутніх вчителів.

    Відбулися презентації оновленого курсу міжнародної програми Intel для вищих навчальних закладів та нових електронних ресурсів Intel (Digital Viewer (формат електронного підручника)/електронний довідник, он-лайн ресурси Intel Taecher (DEP AP),серія курсів Intel Elements для самостійної роботи).

    Завершилася нарада обговоренням  пропозицій щодо проекту наказу Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України з запровадження міжнародних освітніх програм Intel в Україні.

    Джерело: mon.gov.ua

Поділитися: