Новини освіти

Перший Всеукраїнський з'їзд учителів інформатики

  • 26.04.2012

    24 квітня 2012 року у Київському міському будинку вчителя відбувся Перший Всеукраїнський з'їзд вчителів інформатики, який відкрила проректор Київського університету імені Бориса Грінченка, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України Морзе Наталія Вікторівна.

    На урочистому відкритті з'їзду заступник Міністра освіти і науки, молоді та спорту Борис Жебровський передав вітання від Міністра Дмитра Табачника, і зазначив: «Це визначна подія в історії нашої освіти. Ви стали першими, хто зорганізувався і виніс кращі напрацювання ваших представників на розгляд громадськості».

    Серед гостей були присутні:

    Биков В.Ю., директор Інституту інформаційних технологій і засобів навчання, доктор технічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, Пушкарьова Т.О., к.п.н., доцент, заступник директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Челомбітько В.Ю., заступник начальника Головного управління освіти і науки м. Києва, Руденко В.Д., головний редактор журналу «Комп'ютер у школі та сім'ї», В.В. Лапінський , канд. фіз.-мат. Наук, завідувач лабораторії навчання інформатики Інституту педагогіки НАПН України  та ін.

    Дирекція освітніх програм Intel в Україні була представлена Тетяною Нанаєвою, Директором з корпоративних питань Intel в Україні та СНД та Володимиром Івановим, керівником ЦРБТ, організації, що адмініструє програму «Intel. Навчання для майбутнього в Україні». Також, корпорація Intel продемонструвала вчителям інформатики сучасні освітні технології під час виставки.

    Окрім проекту навчальної програми з інформатики для 5-9-х класів на порядок денний роботи з’їзду були також винесені питання про хід реалізації Державної цільової програми впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій «100 відсотків» на період до 2015 року, а також про впровадження навчального предмета «Інформатика» у початковій школі відповідно до нової програми. Доповідачами виступили Наталія Морзе, проректор Київського університету імені Бориса Грінченка, доктор педагогічних наук, професор, член-кореспондент НАПН України, Тамара Пушкарьова, заступник директора Інституту інноваційних технологій і змісту освіти та Олена Дубовик, начальник відділення науково-методичного забезпечення загальної середньої освіти Інституту інноваційних технологій і змісту освіти.

    Але саме проект навчальної програми з інформатики для 5-9-х класів став предметом гарячих дискусій. Делегатам ледве вдалося досягти компромісу. Було прийнято рішення: взяти за основу нову навчальну програму з інформатики для 5-9-х класів; робочій групі за участю представників з’їзду доопрацювати програму з урахуванням висловлених пропозицій та рекомендувати її до затвердження Колегією Міністерства освіти і науки, молоді та спорту після доопрацювання.

    Отже робота триває.

    За результатами обговорення інших питань порядку денного з’їзд ухвалив такі рішення:

    • Звернутися до Кабінету Міністрів України з проханням щодо фінансування з Державного бюджету заходів Державної цільової програми впровадження у навчально-виховний процес загальноосвітніх навчальних закладів інформаційно-комунікаційних технологій "Сто відсотків" на період до 2015 року у повному обсязі в межах видатків, передбачених Програмою.
    • Направити до Міністерства освіти і науки, молоді та спорту зауваження та пропозиції стосовно впровадження нових програм початкової школи в частині викладання інформатики у початкових класах. Звернутися до Міністерства охорони здоров’я з проханням внести зміни до Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу в частині облаштування кабінетів інформатики та визначення часових норм користування комп’ютерами учнями молодших класів. 

    Атмосфера з’їзду підтвердила необхідність відкритого обговорення надважливих для освіти питань.

Поділитися: