Новини освіти

УкрНЦ РIТ: тиражування кращих рішень з автоматизації ВУЗів – найважливіший фактор підвищення рівня вітчизняної освіти

  • 20.05.2009

    Впровадження елементів індустріалізації при створенні програмного забезпечення, тиражування кращих рішень з автоматизації ВУЗів, підвищення технологічної зрілості навчальних закладів – основні завдання наступного етапу комп'ютеризації вітчизняної освіти. Такий висновок зробив директор Українського наукового центру розвитку інформаційних технологій (УкрНЦ РІТ) канд. техн. наук Валерій Поліщук, підводячи підсумки конференції «Програмне забезпечення в освіті і науці», що пройшла 12-13 травня в м. Києві. Захід був організований УкрНЦ РІТ за дорученням Міністерства освіти і науки України.

    У своєму вітальному слові учасникам конференції Максим Стриха, доктор фіз.-мат. наук, заступник Міністра освіти і науки України наголосив: «Використання вільного програмного забезпечення набирає все більшої ваги, але очевидно, що ні вільне програмне забезпечення, ні пропрієтарне не можуть бути панацеєю, кожне з них має свої як переваги, так і недоліки. Міністерство й органи державної влади повинні запропонувати оптимальний баланс використання першого й другого типу програмного забезпечення». У ході конференції доповідачі підтвердили слова заступника міністра. Вони представили широкий спектр прикладних рішень автоматизації ВУЗів, реалізованих як на пропріетарному ПЗ, так і на вільному ПЗ, а також у змішаному варіанті.

    В оглядовій доповіді «Державна науково-технічна політика в сфері програмного забезпечення в освіті й науці» Валерій Поліщук навів рекомендації з вибору типу ПЗ, засновані на результатах SWOT-аналізу характеристик вільного й пропрієтарного ПЗ. «Держава повинна провадити системну науково-технічну політику використання ПЗ у сфері освіти і науки, яка б охоплювала нормативно-правові, методологічні, технологічні й організаційні аспекти створення й використання ПЗ», – заявив Валерій Поліщук.

    Представники ВУЗів продемонстрували програмні комплекси, що охоплюють автоматизацію більшості ділових процедур навчального процесу й адміністративно-господарської діяльності. Учасників цікавили не тільки методологічні питання і функціональність ПЗ для тестування рівня знань, для дистанційної освіти, а й питання програмної інженерії з проектування представлених рішень, можливості їх тиражування, інтеграції й розширення, умови придбання і супроводу. Як механізм реалізації спільних проектів і тиражування програмних рішень УкрНЦ РІТ розробляє «Портал вільного програмного забезпечення у сфері освіти, науки і державного управління». Був продемонстрований прототип порталу.

    Великий інтерес викликали доповіді представників компаній «Майкрософт Україна», Cisco, Intel, IBM, «Софт-Рейтинг Консалт», Softline Education, Ubuntu, які представили програми діяльності компаній у сфері освіти в Україні.

    На конференції були присутні керівники й наукові співробітники більшості вищих навчальних закладів і наукових установ Міністерства освіти і науки України і низки приватних навчальних закладів, інститутів підвищення кваліфікації, а також представники громадьських професійних організацій.

    З повагою,
    Жданов Борис Іванович
    канд. техн. наук, старший науковий співробітник

    Довідка:

    Український науковий центр розвитку інформаційних технологій (УкрНЦ РІТ) – науково-дослідна установа Міністерства освіти і науки України. Центр заснований у 1991 році з метою сприяння становленню індустрії програмних засобів в умовах формування ринкової економіки України (розроблення стандартів у сфері інженерії якості ПЗ, систем менеджменту якості софтверних компаній, сертифікація ПЗ, навчання у сфері програмної інженерії).

    До 2007 року УкрНЦ РІТ був відомий як Український науковий центр державної реєстрації й сертифікації інформаційних технологій «Софт-Рейтинг» (УкрНЦ «Софт-Рейтинг»). Центр також надавав послуги із впровадження інформаційних технологій провідних компаній світу в сфері створення й модернізації АСУП. Тому УкрНЦ РІТ продовжує використовувати логотип і торговельну марку «Софт-Рейтинг», які є одними з найвідоміших на ринку інформаційних технологій України.

    І сьогодні головним напрямком діяльності Центру є розроблення проектів і програм проведення державної науково-технічної політики в сфері індустріалізації розроблення програмного забезпечення для освіти, науки і АСУ підприємств. УкрНЦ РІТ – розробник державної цільової програми «Розвиток індустрії програмної продукції України».

    Центр підвищує ефективність і конкурентоспроможність вітчизняної освіти і науки, беручи участь у виконанні проектів Державної програми «Інформаційні й телекомунікаційні технології в освіті і науці».
     
    УкрНЦ РІТ визначений як головна організація Мінпромполітики України з питань науково-технічного забезпечення з напрямку «Інформаційні технології» з охопленням проблематики систем керування різного рівня – електронного уряду, систем електронного документообігу, автоматизованих систем керування, а також як головна організація МОН України з питань науково-технічного забезпечення функціонування української мови в інформаційному комп'ютерному середовищі, впровадження вільно розповсюджуваного програмного забезпечення, підвищення якості й ефективності використання комп'ютерних програм.

Поділитися: