Програма у ПТНЗ

Intel підтримує ініціативи Уряду з питань реформування системи професійно-технічної освіти

  • 06.07.2011

    В період з 29 червня по 1 липня 2011 року в Інституті підготовки кадрів державної служби зайнятості України відбувся семінар директорів центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості на тему «Застосування інформаційно-комунікативних технологій в навчально-виробничому процесі». Активну участь у підготовці та проведенні заходу взяли фахівці Intel.

    За ініціативи Президента України Віктора Януковича в різних регіонах України було створено низку центрів професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості. Саме такі центри фактично можна назвати моделлю, яка буде використовуватись для реформування системи професійно-технічного навчання та зайнятості населення. На їх базі люди, що втратили роботу, матимуть змогу адаптуватись до нових умов, освоїти нові професії чи вдосконалити ряд навичок, необхідних при роботі в сучасних умовах та набути необхідних суспільству професій, як старих, так і нових, що з’явилися за роки нашої незалежності, завдяки розвитку ринкової економіки та підприємництва.

    Основна увага під час семінару була приділена питанню підвищення якості освітніх послуг центрів професійно-технічної освіти державної служби зайнятості шляхом широкого використання в навчально-виробничому процесі сучасних інформаційно-комунікаційних технологій. До проведення занять під час семінару були залучені викладачі ІПК ДСЗУ, фахівці Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України, Інституту педагогічної освіти і освіти дорослих НАПН України, фахівці дирекції освітніх програм Іntel в Україні.

    У вступній лекції в.о. ректора ІПК ДСЗУ професор Ю.М.Маршавін розкрив роль та завдання центрів професійно-технічної освіти в реалізації активної політики зайнятості.

    З оглядом освітніх та соціальних ініціатив, які впроваджує Дирекція освітніх програм корпорації Intel в Україні, учасників семінару ознайомила координатор програми «Навчання для майбутнього» в України Л. Савченко. Про електронні ресурси навчально-методичного забезпечення навчально-виробничого процесу в закладах професійно-технічної освіти розповіла завідувач сектору інформатизації професійно-технічної освіти Науково-методичного центру професійно-технічної освіти Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України Л.М. Онопрієнко.

    Під час лекцій та практичних занять учасники семінару ознайомилися з особливостями навчання дорослих, технологіями проведення інтерактивних занять, основами розробки навчальних курсів і електронних підручників в Power Point та створення електронної бібліотеки навчального закладу, можливостями використанням мультимедійної апаратури та електронної інтерактивної дошки на уроках професійно-теоретичного та професійно-практичного навчання.

    Під час практичних занять в комп’ютерних класах директори ЦПТО опановували пошукові системи мережі Internet, соціальні сервіси ВЕБ 2.0, знайомилися з їх можливостями для використання в навчальному процесі закладів професійно-технічної освіти, створили власний блог. На завершення навчання під керівництвом тренера програми Іntel Чернікової Л.А, кожен з учасників семінару здійснив оцінку рівня інформатизації свого навчального закладу та розробив план інформатизації на наступний рік. За результатами семінару подальше навчання співробітників та викладачів центрів професійно-технічної освіти буде організовано спільно з Міністерством соціальної політики та Міністерством освіти і науки, молоді та спорту України.

    Використання ВЕБ 2.0 в освітній діяльності (з досвіду роботи Запорізької області)
    Автор - Чернікова Л.А.



    Інформатизація освіти - крок у цифрове майбутнє
    Автор - Чернікова Л.А.

Поділитися: