Події в регіонах

Семінар-презентація проекту «1 учень – 1 комп’ютер» в Запоріжжі

  • 10.03.2010

    03 березня 2010 року в Запорізькому обласному інституті післядипломної педагогічної освіти відбувся семінар-презентація інноваційної моделі навчання «1 комп’ютер – 1 учень».

    До участі у семінарі-презентації були запрошені директори шкіл та завідувачі дошкільними закладами, які працюють над впровадженням інноваційних технологій навчання та сучасних інформаційно-комунікаційних технологій, методисти районних і міських методичних кабінетів, відповідальні за інформатизацію освіти, початкову та дошкільну ланки освіти, вчителі інформатики, методисти.  Також на семінарі були присутні представники обласного управління освіти і науки Запорізької облдержадміністрації, співробітники Запорізького ОІППО.

    На початку семінару досягнення Запорізької області в галузі інформатизації освіти представив заступник начальника ОблУОН Запорізької ОДА Захарчук В.В. Він зазначив, що метою інформатизації освіти області – є забезпечення рівного доступу до якісної освіти, розвиток особистості учня, виховання інформаційної культури, формування майбутнього громадянина, підготовленого до життя в інформаційному суспільстві.

    На сьогоднішній день в Запорізькій області досягнута 100% комп’ютеризація закладів освіти І-ІІ ступенів, 42% шкіл підключені до швидкісного Інтернету, підготовку в галузі ІКТ пройшли майже 85% педагогів області, активно впроваджуються різноманітні освітні проекти з використанням ІКТ як для учнів, так і для вчителів, розпочато роботу по створенню єдиного освітнього простору регіону. І в цьому контексті керівництво області розглядає впровадження нової моделі навчання як один із проектів, який сприятиме досягненню окреслених цілей і завдань.

    Семінар освітнього проекту проводила кандидат педагогічних наук Т.О. Пушкарьова, начальник відділу менеджменту освіти Інституту інноваційних технологій і змісту освіти МОН України, яка ознайомила педагогів Запорізької області з концептуальними основами впровадження інноваційної моделі навчання «1 комп’ютер – 1 учень». Тамара Олексіївна визначила головну мету занять з використанням нетбуків, що полягає в зміні навчального середовища (навчального дизайну), формуванні навичок навчальної діяльності шляхом використання отриманих на традиційних уроках знань, умінь і навичок безпосередньо в інформаційно-комп‘ютерному просторі. Було виокремлено думку, що організація таких занять не вимагає кардинальної перебудови навчального процесу, а його зміст ґрунтується на використанні дидактичних матеріалів, типових навчальних програм.

    В ході семінару керівники закладів освіти отримали інформацію щодо підтримки програми інвесторами. Лозовський Е.М., депутат Луганської обласної ради, визначив комплекс організаційних, технічних, технологічних, логістичних та інших необхідних заходів щодо розробки та реалізації проекту «1 комп’ютер – 1 учень». Допомога інвесторів буде полягати в фінансуванні проекту та окремих частин його розробки, в тому числі придбання комп’ютерів, серверів, програмного забезпечення, налагодження каналів зв’язку, доступу до Інтернету, надання сервісних послуг, створення і підтримка функціонування освітнього веб-порталу та інше у кількості та за якісними характеристиками, необхідними для реалізації проекту.

    Проректор ЗОІППО, доктор педагогічних наук Крутій К.Л. акцентувала увагу на найближчих планах щодо реалізації проекту в початковій і дошкільних ланках освіти Запорізькій області – відкриття тренінгового центру, розробка та впровадження на курсах підвищення кваліфікації вчителів початкових класів відповідного спецкурсу, робота обласної творчої групи педагогів області та методистів ЗОІППО над методичним наповненням навчального середовища за проектом «1 учень – 1 комп’ютер».

    За підсумками семінару було підписано угоду між корпорацією Intel, Запорізьким ОІППО та інвестором про наміри у сфері розвитку співпраці по ефективному використанню ІКТ в освіті у Запорізькій області.

    Фотоальбом семінару - http://foto.mail.ru/mail/ciit_zp/1731

Поділитися: