Нарада-семінар координаторів програми Intel® «Навчання для майбутнього». Чернівці, 2009р.

Відповідно до наказу Міністерства освіти і науки України від 24.03.2009 №271 Інститутом інноваційних технологій і змісту освіти МОН України та Дирекцією освітніх програм корпорації Intel в Україні 15-17 жовтня 2009 року в Чернівецькому національному університеті імені Юрія Федьковича було проведено Всеукраїнську нараду-семінар координаторів програми Intel «Навчання для майбутнього».

У нараді-семінарі взяли участь працівники інститутів, відповідальні за впровадження Програми Intel «Навчання для майбутнього» у регіонах України.

Пропонуємо Вам детальний звіт про нараду-семінар.


15 жовтня 2009 р. День перший.

Всі координатори та запрошені гості були поселені в одному з найкращих готелів Чернівців – «Буковина»

11:30 – 12:30 Відбулася екскурсія по Чернівецькому національному університету імені Федьковича, безумовно, одному за найкрасивіших учбових закладів України. Екскурсію було організовано за сприяння координатора Програми в Чернівецькій області – Тетяни Петрівни Караванової.


12:30 – 13:00 Урочисте відкриття. Привітання учасників

Учасників наради привітали:

Олександр Григорович Ушенко, проректор Чернівецького національного університету з наукової
роботи
Олена Дмитрівна Маленко, головний спеціаліст сектору інформаційних технологій та комп'ютеризації Міністерства освіти та науки України
Оксана Михайлівна Івасюк, директор Чернівецького обласного інституту післядипломної педагогічної освіти Ігор Михайлович Черевко, декан факультету прикладної математики Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича

Від імені корпорації Intel учасників та гостей привітала Анастасія Причиненко, що представляла департамент Global Corporate Citizenship Group корпорації. 

Від імені Дирекції освітніх програм Intel в Україні учасників привітали Володимир Іванов, директор громадської організації ЦРБТ (організація-адміністратор Програми в Україні) та Людмила Савченко, менеджер Програми Intel «Навчання для майбутнього»

Модератором першої частини наради-семінару була Людмила Савченко


13:00 – 13:30. Оголошення цілей заходу (мета, план)

Було презентовано матеріали до створення плану дій. Інформацію було надано представниками Дирекції освітніх програм Intel в Україні.


14:30 – 15:00. «Веб-підтримка Програми». Презентація нового сайту Програми (iteach.com.ua), веб-спільнот, блогів.

Нові веб-ресурси Програми Intel «Навчання для майбутнього» було презентовано Володимиром Івановим. Було презентовано нову версію головного сайту Програми – http://www.iteach.com.ua/, нову платформу для створення спільнот Програми http://communities.iteach.com.ua/, Wiki-сайт Програми, блоги Програми, сайт Конкурсу проектів з використання персональних мобільних комп'ютерів учнів в умовах навчального середовища "1 УЧЕНЬ - 1 КОМП'ЮТЕР" у рамках всесвітньої освітньої ініціативи INTEL «WORLD AHEAD», новий сайт конкурсу «Успішний проект» та багато інших інструментів та нових Інтернет-ресурсів.   

Файл презентації


15:00 – 15:30. Результати моніторингу та експертизи програми в Україні

Було представлено Звіт з оцінки та моніторингу освітніх програм Intel в Україні (2007 – 2009). Інформацію було надано Громадською організацією "Об'єднання "Агенція розвитку освітньої політики".

Презентація звіта

Результати моніторингу презентував Володимир Іванов. 


15:30 – 16:00. Атестація тренерів Програми 

Концепцію атестації тренерів Програми Intel «Навчання для майбутнього» було представлено Людмилою Степанівною Коровякіною. Під час презентації було надано інформацію щодо мети впровадження атестації, результати попередньої атестації (квітень 2008 року), надано статистику атестацій по регіонах України. Учасники були детально проінформовані, як буде проходити атестація у 2009-2010 роках, а також якими є очікувані від атестації результати.

Презентація


16:00 – 16:30. Презентація учасників конференції РЕЛАРН


Координатор Програми Intel «Навчання для майбутнього» у Запорізькій області Людмила Чернікова та координатор у Львівській області Маргарита Носкова презентували результати своєї участі у XVI конференції представників науково-освітніх мереж "RELARN-2009" (Росія).

Презентація Людмили Черніковой


17:00 – 17:30. Конкурс «Успішний проект» та інші

Анастасія Причиненко (Intel) та Людмила Савченко (Дирекція освітніх програм) презентували конкурси, які відбуваються, або плануються в Україні. Доповідачі приділили увагу меті та задачам конкурсів. Було презентовано конкурси «Успішний проект 2009», концепцію щомісячних конкурсів на найкращі фото/сюжет/репортаж/відео про Програму, конкурс есе до п'ятиріччя Програми в Україні, конкурс історій успіху.

Під час презентації було оголошено про успішне завершення конкурсу найкращих фото на освітню тематику «Світлина – це зупинена мить»


Презентація «Конкурси для учасників програми Intel «Навчання для майбутнього»


17:30 – 17:40. Рефлексія.

Учасники наради-семінару заповнюють індивідуальні «дорожні карти»

19:00 – 21:00. INTELлектуальний вечір з Тетяною Нанаєвою «Стан, результати та перспективи впровадження Програми Intel «Навчання для майбутнього» в Україні. Відкритий простір (Open Space).


16 жовтня 2009 р. День другий.

Спілкування почалося з обговорення очікувань та побажань до роботи в цей день. Модератором виступала Тетяна Нанаєва, менеджер з корпоративної діяльності Intel в Україні


9:15 – 10:00. Робота на сайті WIKI, ведення блогів та спільнот координаторів.

Своїм досвідом поділилася Маргарита Носкова, координатор Програми Intel «Навчання для майбутнього» у Львівській області. Маргарита представила презентацію «Як створювалась мережа у Львівській області». Було розглянуто досвід створення та використання блогу «INTEL на Львівщині», успішну історію конкурсу «Галицький проект», досвід створення спільнот на WIKI-сайті Програми. Координатори з інших регіонів також поділилися власним досвідом.

Презентація «Як створювалась мережа у Львівській області»


10:00 – 10:30. Дистанційні курси Intel.

Тетяна Нанаєва розповіла про нові ініціативи Корпорації та досвід впровадження дистанційної форми освіти в Україні та інших регіонах.  

Було представлено огляд дистанційних курсів Intel (основний курс Intel «Навчання для майбутнього» (ТЕО), поглиблений дистанційний курс Intel (TAO), курс розвитку навичків мислення в онлайні (Thinking Tools), міні-тренінги в онлайні (Web 2.0), освітні ресурси в онлайні.

Презентація «Дистанційні курси Intel»


11:00 – 11:30. Презентація дистанційного курсу (досвід успішного впровадження в Дніпропетровській області)

Олена Марченко поділилася досвідом успішного впровадження дистанційного курсу в Дніпропетровській області.

Презентація «Як вчитися і як навчати у XXI столітті»


11:30 – 12:00. Презентація INTEL Elements

Тетяна Нанаєва зробила інтерактивну презентацію нового дистанційного курсу Intel Elements. Більш детальну інформацію про Intel Teach Elements можна отримати на освітньому сайті Intel: http://www.intel.com/education/elements/index.htm


12:00 - 13:00. Презентація міні-тренінгів для самостійної роботи з Web 2.0

Ніна Дементієвська презентувала свій авторський тренінг «Дистанційний курс «Вивчаємо Веб 2.0».

Інформацію про курс розміщено на сайті ВікіОсвіта:http://www.eduwiki.uran.net.ua/wiki/index.php/%D0%9D%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%BA%D1%83%D1%80%D1%81_%D0%92%D0%B8%D0%B2%D1%87%D0%B0%D0%B9%D0%BC%D0%BE_%D0%92%D0%B5%D0%B1_2.0 

Презентація Дистанційний курс «Вивчаємо Веб 2.0.»


12:30 - 13:00. Презентація спільної програми з ПРООН та програми для школярів – Intel «Шлях до успіху»

Ніна Дементієвська презентувала Проект ПРООН "Соціальна інтеграція та розвиток громадянської відповідальності молоді в Україні". Більш детально вона зупинилася на складових програми Intel «Шлях до успіху».

Презентація Програма Intel Шлях до успіху


14:00 – 15:00. 10 версія Програми: відмінності та нововведення

Ніна Дементієвська, одна з авторів української адаптації 10-ї версій Програми Intel Навчання для майбутнього презентувала нову версію Програми. Було представлено нову структуру курсу, основні акценти, склад портфоліо, принципи оцінювання, елементи «веб 2.0» в курсі та багато іншого.

Презентація "Чому і як навчати та навчатися в XXI сторіччі?" Програма Intel «Навчання для майбутнього» (версія 10.1)


15:00 – 15:30. Презентація наукового конкурсу INTEL ISEF.

Анастасія Причиненко (Intel) представила науковий конкурс Intel ISEF (International Science and Engineering Fair) – міжнародний конкурс науково-технічної творчості учнів шкіл. Більш детально Анастасія зупинилася на історії і перспективах конкурсу Intel ISEF в Україні.

Презентація Intel ISEF

15:30 – 16:00. Презентація проекту «1 учень – 1 комп'ютер».

Тетяна Нанаєва та Наталя Гущина (Зав. сектором менеджменту освіти і вивчення педагогічного досвіду, Інститут інноваційних технологій і змісту освіти Міністерства освіти і науки України) презентували проект «1 учень – 1 комп'ютер».

Презентацію було присвячено проведенню дослідно-експериментальної роботи з теми: «Науково-методичні аспекти використання ІКТ у навчально-виховному процесі у середовищі «1 учень – 1 комп'ютер на базі шкільних нетбуків».

Файл презентації

Другий день завершився відвіданням чернівецького молодіжного театру «Голос».

Театр «Голос» (приватний професійний театр з постійною трупою) засновано при Чернівецькому духовно-мистецькому центрі «Голос» режисером Петром Колісником. Відкрився театр 4 березня 1995р.  

Фотогалерея Маргарити Носкової, координатора Програми Intel «Навчання для майбутнього» у Львівській області.


Документи:

Звіт з оцінки та моніторингу освітніх програм Intel в Україні 2007 - 2009 
"1Учень: 1комп"ютер" - концепція інноваційної моделі електронного навчання 
Міжнародний конкурс науково-технічної творчості школярів INTEL INTERNATIONAL SCIENCE AND ENGENEERING FAIR (INTEL ISEF) 
Программа Intel "Hавчання для майбутнього" в Україні 
Інформаційно-аналітична довідка про стан та результати впровадження міжнародної програми Intel "Навчання для майбутнього" в Україні у 2004 - 2009 р.р. 
Конкурс проектів з використання ІКТ у навчально-виховному процессі у рамках программи Intel "Навчання для майбутнього" "Успішний проект 2009" 
INTEL "Шлях до успіху" - спільна програма Intel та програми розвитку ООН 
Додаток 1. Забезпечення експериментального дослідження 
Додаток 1 до наказу МОН України від 24 березня 2009р. №271

Додаток 2 до наказу МОН України від 24 березня 2009 р. №271

Звіт з оцінки та моніторингу освітніх програм Intel в Україні у 2007 - 2009 р.р.

Наказ МОН України №271 від 24 березня 2009 р.


Звіти координаторів:

Дніпропетровська область
Житомирська область
Запорізька область
Киівська область
Кіровоградська область
Луганська область
Львівська область
Миколаївська область
Рівненська область
Сумська область
Харківська область
Хмельницька область
Чернівецька область
м. Севастополь


Корисні посилання: